ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σημαντική αρχαιολογική συνάντηση στον Βόλο

σημαντική-αρχαιολογική-συνάντηση-στ-491911

Θεσμό, που αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά, αποτελούν οι «Αρχαιολογικοί διάλογοι», που διοργανώνονται για πέμπτη χρονιά στον Βόλο από σήμερα 30 Μαΐου έως μεθαύριο 1 Ιουνίου. Οι εργασίες ξεκινούν σήμερα Πέμπτη 30 Μαΐου στις 17.00 στο αμφιθέατρο «Σαράτσης» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η διοργάνωση φέτος θα κινηθεί γύρω από τον άξονα «Θαλασσογεωγραφίες: Ρότες, ροές, δίκτυα», αναδεικνύοντας τις ποικίλες πτυχές των σχέσεων του ανθρώπου με τη θάλασσα.

Οι «Αρχαιολογικοί διάλογοι» είναι μία δυναμική συλλογικότητα που από το 2015 επιχειρεί να θέσει τα θεμέλια μιας διεπιστημονικής συνεργασίας γύρω από τη σημασία και τον κοινωνικό ρόλο της αρχαιότητας, των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Περισσότερο από ένα συμβατικό συνέδριο, οι διάλογοι συνιστούν έναν κριτικό θεσμό θεωρίας και πράξης, ανοικτό όχι μόνο στους αρχαιολόγους, αλλά και σε ειδικούς και μη από άλλους χώρους, ανθρωπολόγους και άλλους κοινωνικούς επιστήμονες, ιστορικούς, ιστορικούς της τέχνης, μουσειολόγους, αρχιτέκτονες, ιστορικούς της λογοτεχνίας, εικαστικούς καλλιτέχνες, κινηματογραφιστές, αλλά και όποιον/α θέλει να συμμετέχει σε μια ποικιλία σχετικών δράσεων στον αστικό ιστό του Βόλου και τη γύρω περιοχή.

Η διοργάνωση, η οποία υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, συμπεριλαμβάνει θεματικές συνεδρίες, ανοικτές συζητήσεις, εκθέσεις, καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις, δρώμενα και προβολές, ενώ σε αυτήν συμμετέχουν φοιτητές και νέοι επιστήμονες, πέρα από παγιωμένες ιεραρχίες και στεγανά.

Οι «Αρχαιολογικοί διάλογοι», ως ένας αναστοχαστικός θεσμός που στηρίζεται στη διεπιστημονική αλληλεπίδραση, φέτος θα κινηθούν γύρω από τον άξονα «Θαλασσογεωγραφίες» και θα αναδείξουν τις ποικίλες πτυχές των σχέσεων του ανθρώπου με τη θάλασσα, που εμπνέονται περαιτέρω και από την κοινωνική πραγματικότητα της πόλης – λιμάνι που θα τους φιλοξενήσει, τον Βόλο.

Σε μια εποχή που ο καθημερινός κοινωνικός διάλογος κινείται γύρω από την οικονομία, τους τρόπους παραγωγής, την οικονομική και αξιακή κρίση και τη συγκέντρωση / αποκέντρωση από την πόλη, οι «Αρχαιολογικοί διάλογοι» προτείνουν τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος στη θάλασσα και στην ιδιαίτερη σχέση της με τον άνθρωπο, τις πορείες ζωής και τις δράσεις του, με ανθρωπογεωγραφικούς όρους.

Η θάλασσα άλλοτε χωρίζει και άλλοτε συνδέει. Τα νησιά και οι πόλεις-λιμάνια της ακτογραμμής της Μεσογείου στη διαχρονία θα εξετασθούν σαν μωσαϊκά ανθρώπινων κοινοτήτων, ως αφηγήσεις των ανθρώπινων πρακτικών, σκέψεων, εκφράσεων και βιωμάτων, ως περάσματα με διαρκή ροή. Η θάλασσα δεν είναι ένα αδιάφορο απόθεμα – φόντο για τη ζωή μιας πόλης και την οικονομία της. Είναι η συνέχεια του εδάφους σε υγρή μορφή. Πώς εμπλέκεται η «γαλάζια οικονομία» με τη χερσαία;

Τα χερσαία με τα υδάτινα και τα ψηφιακά δίκτυα μετακίνησης και προσωρινής διαμονής; Πώς εμπλέκονται οι χερσαίες αρχαιότητες με τις ενάλιες και ποια η σχέση τους με τις τοπικές κοινωνίες;

Οι πόλεις «μεσαίας κλίμακας», όπως οι παράκτιες πόλεις, είναι πορώδεις και διατηρούν μια οργανική σχέση με τα όριά τους, την ύπαιθρο και τη θάλασσα. Ετσι η αστική κουλτούρα και η αστική οικονομία βασίζονται στο τοπιακό απόθεμα και τους τοπικούς πόρους. Η αγροτική παραγωγή, η αλιεία, ο τουρισμός, τα αρχαία μνημεία, ο θαλάσσιος και ο υπαίθριος βίος, είναι εκδοχές της αστικής οικονομίας και της αστικής καθημερινής ζωής. Οι πόλεις με τις οικονομίες διαμοιρασμού τείνουν να αποκτήσουν τουριστικό χαρακτήρα σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τα όρια ανάμεσα στην τουριστική και την παραγωγική διαμονή, ανάμεσα στην εμπειρία της πόλης και την εμπειρία της υπαίθρου διαχέονται.

Ο Βόλος, το επίνειο του θεσσαλικού κάμπου, στη μετάβαση από τον νότιο στον βόρειο ελλαδικό χώρο και από την Κεντρική Ελλάδα στην ανατολή και αντίστροφα, μπορεί να συνδυάσει και να αναδείξει ποικίλες πτυχές των θαλάσσιων διαδρομών και δικτύων, όπως αυτά ξεδιπλώθηκαν στο πέρασμα των αιώνων.

Την οργανωτική επιτροπή απαρτίζουν οι Αλεξανδρίδου Αλεξάνδρα αρχαιολόγος, επίκ. καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Γιακουμάκη Βασιλική κοινωνική ανθρωπολόγος, επίκ. καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κοτιώνης Ζήσης αρχιτέκτων, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κουρκουμέλης Δημήτρης αρχαιολόγος, Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων – ΥΠΠΟΑ, Μαζαράκης – Αινιάν Αλέξανδρος αρχαιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μπάτζιου Ανθή αρχαιολόγος, προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας – ΥΠΠΟΑ, Παλαιοθόδωρος Δημήτρης αρχαιολόγος, αναπλ. καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Παπακωνσταντίνου Γιώργος αρχιτέκτων, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Τραγάκη Δάφνη εθνομουσικολόγος, επίκ. καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Τριανταφυλλοπούλου Πέγκυ αρχαιολόγος, Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας – ΥΠΠΟΑ, Χουντάση Μαρία δρ. αρχαιολόγος, Γραμματεία Ελένη Χατζηνικολάου αρχαιολόγος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου