ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Βυζαντινό ορατόριο στο Πνευματικό Κέντρο

βυζαντινό-ορατόριο-στο-πνευματικό-κέ-493124

Βυζαντινό ορατόριο σε λυρική τριλογία με τίτλο «Βυζαντινή ημέρα» σε ποιητικό κείμενο του Θανάση Ευσταθίου, μουσική σύνθεση του Ζάχου Νικολέρη και θεολογική επιμέλεια του π. Θωμά Συνοδινού προϊστάμενου του καθεδρικού ναού Αθηνών παρουσιάζεται σήμερα Τετάρτη 29 Μαΐου στις 20.00 στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης Δημητριάδος.

Το βυζαντινό ορατόριο «Βυζαντινή ημέρα» είναι μια μουσικοποιητική θρησκευτική σύνθεση με λυρικό χαρακτήρα. Στις γενικές του γραμμές ακολουθεί την τεχνική του τύπου του ορατορίου, που καλλιεργήθηκε κυρίως από τον Χέντελ, χωρίς δυωδίες, τριωδίες ή μουσικά όργανα. Υπάρχουν τμήματα απαγγελλόμενα και ψαλλόμενα, σύμφωνα με την παράδοση της ελληνικής εκκλησιαστικής μουσικής.

Η «Βυζαντινή ημέρα» έχει θέμα διαπνεόμενο από θρησκευτικότητα και πατριωτισμό. Παίρνει τον Ελληνισμό από τα πρώτα προχριστιανικά χρόνια, τον αναβαπτίζει στα ζείδωρα νάματα της Ορθοδοξίας και τον παρουσιάζει σε όλο του το μεγαλείο στα χρόνια του Ιουστινιανού, του Ηρακλείου και της μακεδονικής δυναστείας. Μέσα από μια περίτεχνη ποιητική πλοκή συνυφαίνεται το ελληνικό με το ορθόδοξο χριστιανικό πνεύμα και το Βυζάντιο προβάλλει από τη γενέθλια ημέρα του μέχρι την εποχή της μεγάλης του ακμής, την οποία ακολούθησε η πτώση και η υποταγή στην οθωμανική αυτοκρατορία.

Είναι η δεύτερη φορά που παρουσιάζεται το ορατόριο. Πρωτοπαρουσιάστηκε το 1998 στην Ευαγγελίστρια Νέας Ιωνίας από τα μέλη του Συνδέσμου Ιεροψαλτών της Ι.Μ.Δ. της εποχής εκείνης.

Το ορατόριο αποδίδουν οι βυζαντινός χορός ιεροψαλτών Ι.Μ. Δημητριάδος «Οσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», χοράρχης Δημήτριος Ανδ. Χατζηγεωργίου, θεολόγος – πρωτοψάλτης.

Βυζαντινός χορός ψαλτριών «Αι Αδουσαι», χοράρχης δομεστίκαινα δρ. Σέβη Μαζέρα – Μάμαλη διδάκτορας βυζαντινής μουσικολογίας.

Μονωδία Ράνια Σταματίου και τα παιδιά Λαΐνας Γιάννης, Μακεδών Αλέξανδρος, Χατζηγεωργίου Γιώργος.

Απαγγελία αποστολικού αναγνώσματος από τον Ευστάθιο Δ. Γραμμένο, απαγγελία ευαγγελικού αναγνώσματος από τον αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Κοντακτσή.

Αφηγητές είναι οι Κατερίνα Αντωνακάκη ηθοποιός, Ευθύμιος Παπαγεωργίου MSc Μεσαιωνικής Φιλολογίας Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, λαμπαδάριος Μητροπολιτικού Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου