ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Μουσείο της Πόλης Βόλου γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

το-μουσείο-της-πόλης-βόλου-γιορτάζει-τ-508383

Η 18η Μαΐου έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων με σκοπό του εορτασμού: «Τα μουσεία να γίνουν φορείς πολιτιστικών ανταλλαγών, για την ενίσχυση της μόρφωσης, για την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης. Κάθε χρόνο επιλέγεται ένα κεντρικό θέμα που για το 2019 είναι «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό».

Στο πλαίσιο του εορτασμού, το Μουσείο της Πόλης του Βόλου το Σάββατο 18 Μαΐου θα είναι ανοικτό συνεχώς, από τις 10.30 το πρωί έως τις 9.00 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και οργανωμένες ομαδικές περιηγήσεις.

Άλλωστε, ο φετινός εορτασμός της Ημέρας των Μουσείων συμπίπτει με το ξεκίνημα της νέας μόνιμης έκθεσης «Βόλος 10 + ιστορίες», 30 χρόνια από την αγορά της πρώην καπναποθήκης Παπάντου για τη δημιουργία του Μουσείου Πόλης και 15 χρόνια από την έναρξη των εργασιών διαμόρφωσης του κτηρίου.

Πρόκειται για μια εντελώς νέα έκθεση που στηρίζεται στις δωρεές πολιτών, αξιοποιεί επιστημονικά εργαλεία που εκπονήθηκαν από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με χρηματοδότηση του προγράμματος «Θαλής» και παρέχει τη δυνατότητα διαρκούς εμπλουτισμού και ανανέωσής της.

Με οδηγό τις δωρεές των πολιτών, δωρεές που αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά την έναρξη λειτουργίας του Μουσείου τα τέλη του 2014, η νέα έκθεση παρουσιάζει την πορεία του Βόλου από τους πρώτους οικιστές στα μέσα του 19ου αιώνα έως τα τέλη του 20ού μέσα από 10 θεματικές ενότητες, που λειτουργούν ως ένα γενικό πλαίσιο αναφοράς και οι οποίες, σε τακτά χρονικά διαστήματα, θα τροφοδοτούν νέες περιοδικές εκθέσεις, ανανεώνοντας το περιεχόμενο της έκθεσης και αξιοποιώντας νέες προσφορές ή δάνεια.

Οι ενότητες αφορούν θέματα, όπως πολεοδομική οργάνωση και υποδομές της πόλης, δημογραφία και πολυσυλλεκτικότητα, δίκτυα της πόλης (μεσογειακά, πολιτιστικά, οικονομικά δίκτυα), η πόλη σε περιόδους κρίσεων, νεωτερισμός και αστικός μετασχηματισμός, ανασυγκρότηση, ο κόσμος της εργασίας, τουρισμός, πολιτισμός, αθλητισμός. Αναπτύσσεται σε έκταση 900 τμ στους 2 ορόφους του Μουσείου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου