ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αναβιώνουν οι «Μάηδες» στην Μακρινίτσα

αναβιώνουν-οι-μάηδες-στην-μακρινίτ-509470

Επανέρχονται την Κυριακή 19 Μαΐου στην κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας

Επιστρέφουν οι «Μάηδες», μετά από πεντάχρονη απουσία, στην κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας την ερχόμενη Κυριακή ώρα 13.00.

Η χορευτική παρουσίαση του χορευτικού – μιμητικού εθίμου οι «Μάηδες» συνδέεται φέτος με δύο σημαντικά ζητήματα. Ειδικότερα από τον περασμένο Φεβρουάριο είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για την εγγραφή στο Εθνικό Ευρετήριο Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας για τους «Μάηδες», ενώ στο τέλος του τρέχοντος μηνός θα υποβληθεί ο φάκελος του δελτίου στοιχείου ΑΠΚ στη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΙΝΕΠΟΚ) του ΥΠΠΟΑ.

Επιπρόσθετα η αναπαράσταση του εθίμου την Κυριακή θα κινηματογραφηθεί από εταιρεία παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων GV Productions, που αυτό το διάστημα προχωρεί στην παραγωγή μιας σειράς 14 ντοκιμαντέρ με θέμα τα πιο ενδιαφέροντα δρώμενα, πανηγύρια και έθιμα της χώρας μας για λογαριασμό του ΟΤΕ TV (Cosmote History).

Οι «Μάηδες» αποτελούν μοναδικό δρώμενο με θέαμα και δράση, αλλά και με ιδιαίτερους συμβολισμούς. Πρόκειται για μία από τις καθιερωμένες επί σειρά ετών εκδηλώσεις, οι οποίες όχι μόνο δεν «ξεθώριασαν», αλλά αντίθετα ενισχύθηκαν και αναβαθμίστηκαν με την έκδοση το 2014 του βιβλίου με τίτλο «Οι Μάηδες της Μακρινίτσας» από τους Αλέξανδρο Καπανιάρη και Νίκο Τσούκα, μια έκδοση του Δήμου Βόλου. Μάλιστα το 2015 το βιβλίο βραβεύτηκε με το βραβείο Λυσίμαχου Καυταντζόγλου από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η γιορτή της Κυριακής συνοδεύεται από ζωντανή παραδοσιακή μουσική από οργανοπαίκτες μουσικούς και με την ολοκλήρωση της παρουσίασης του εθίμου θα παρουσιαστούν χορευτικά συγκροτήματα και στο τέλος το κοινό θα συνεχίσει με χορό, τραγούδι και γλέντι.

Παραδοσιακούς χορούς θα παρουσιάσουν τα χορευτικά συγκροτήματα του Αθλητικού – Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πορταριάς «Το Ορμίνιο» και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζαγοράς «Γιάνης Κορδάτος», ενώ την παραδοσιακή ορχήστρα αποτελούν οι Νίκος Κερασιώτης κλαρίνο, Μαρίνα Σαμαρά – Μπαρούτα τραγούδι, Χρήστος Δασκαλόπουλος βιολί, Κωνσταντίνος Μούτος λαούτο, τραγούδι και Αναστασία Λύτρα κρουστά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου