ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Ο τελευταίος Ελληνας της Σμύρνης»

ο-τελευταίος-ελληνας-της-σμύρνης-604010

Παρουσίαση του βιβλίου της συγγραφέα Ελένης Δικαίου στη Νέα Ιωνία

Το τελευταίο βιβλίο της Ελένης Δικαίου «Ο τελευταίος Ελληνας της Σμύρνης» θα παρουσιαστεί στον πολυχώρο του Μεταξουργείου την Τετάρτη 6 Μαρτίου στις 7 μ.μ. από τον Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας, τους τρεις Μικρασιατικούς Συλλόγους «Ιωνες», «Το Εγγλεζονήσι» και «Μνήμες Προσφύγων», καθώς και τις εκδόσεις «Πατάκη».

Το βιβλίο αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό μυθιστόρημα, που καταγράφεται η ζωή και ο μαρτυρικός θάνατος του πατέρα και εθνάρχη των Μικρασιατών Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, που σφράγισε με τη θυσία του την τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής, γράφοντας σελίδα χρυσή. Κυρίως όμως προβάλλεται η ηρωική, χαρισματική και συνάμα τραγική μορφή του εθνοϊερομάρτυρα Χρυσοστόμου, η ψυχή της Ελληνικής Μικράς Ασίας. Ο δεσπότης προτίμησε να μείνει ώς το τέλος και να συμμεριστεί την τύχη του ποιμνίου του, παρά τις ευκαιρίες που του δόθηκαν και τις προτροπές που του έγιναν να εγκαταλείψει νωρίτερα τη Σμύρνη.

Το βιβλίο αποτελεί ένα ιστορικό ντοκουμέντο, αλλά και ένα πεζογράφημα με ενδιαφέρουσα πλοκή και δράση, ενώ οι σελίδες του αποτελούν ένα μωσαϊκό διάσπαρτων ιδιωματισμών, πολιτιστικών στοιχείων και θαυμάσιων εικόνων.

Για το βιβλίο στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου ιεροκήρυκας της Ι.Μ.Δ., ο Νίκος Βαραλής δημοσιογράφος και δ/ντής του ραδιοφωνικού σταθμού της Ι.Μ. Δημητριάδος και η Ροσσάνα Πώποτα δημοσιογράφος. Χαιρετισμό εκ μέρους των τριών Συλλόγων θα απευθύνει η Ουρανία Σταματιάδου πρόεδρος του Συλλόγου «Το Εγγλεζονήσι». Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσουν μαθητές του Δημ. Σχολείου της Ελληνογαλλικής Σχολής Βόλου και του 1ου Γενικού Λυκείου Ν. Ιωνίας. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η χορωδία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου. Τον συντονισμό θα κάνει η Βάσα Παρασκευά δρ. Θεολογίας και αντιπρόεδρος της Εστίας «Ιωνες».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου