ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αφιέρωμα στον Ντα Βίντσι

αφιέρωμα-στον-ντα-βίντσι-607835

Διοργανώνεται με αφορμή τη συμπλήρωση 500 χρόνων από τον θάνατο του κορυφαίου καλλιτέχνη

Εκθεση αφιερωμένη στα 500 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου καλλιτέχνη της Αναγέννησης Leonardo Da Vinci θα φιλοξενήσει το Ergon Showground από 2 έως 15 Απριλίου με επίκεντρο την ζωή και το έργο του. Η έκθεση, που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «Ιωλκός», θα λειτουργεί καθημερινά με είσοδο ανά 30 λεπτά, Δευτέρα έως Παρασκευή, 08.30 -13.00 (σχολικές επισκέψεις) και 17.00 – 20.30, Σάββατο – Κυριακή 11.00 – 20.00.

Η έκθεση προσφέρει μια μοναδική εμπειρία για τον επισκέπτη και αναδεικνύει σε διεθνές επίπεδο το ταλέντο του Leonardo, που δεν περιορίζεται στον καλλιτεχνικό τομέα, αλλά προσφέρει ένα αξέχαστο ταξίδι στον κόσμο της επιστήμης και της μηχανικής.

Πρόκειται για μια έκθεση 20 – 25 μοντέλων των μηχανών του Λεονάρντο, που αναπαράχθηκαν πιστά από σχέδια που λήφθηκαν απευθείας από τους ατλαντικούς κώδικες χρησιμοποιώντας υλικά της εποχής, όπως ξύλο, μέταλλο, κορδόνι, υφάσματα. Πολλά από τα μηχανήματα είναι διαδραστικά και οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν τη λειτουργία τους.

Αν και τα μηχανήματα αποτελούν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, η έκθεση εμπλουτίζεται με ένα αποκλειστικό ντοκιμαντέρ του History Channel για τη ζωή του Leonardo Da Vinci διάρκειας 20 λεπτών, με βίντεο 3D για τη λειτουργία των μηχανών και ξενάγηση στα έργα του ζωγράφου και αρχιτέκτονα, εστιάζοντας ταυτόχρονα στις λιγότερο γνωστές πτυχές της ζωής του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Στη συνέχεια, προσκαλείται ο επισκέπτης σε ένα αξέχαστο ταξίδι στο παρελθόν, που, μέσω εκθεμάτων και οπτικοακουστικού υλικού, αναπαράγεται η ζωή στην αναγεννησιακή εποχή, η κατοικία, η ένδυση, το φαγητό, η μουσική, η τέχνη.

Η έκθεση ολοκληρώνεται με επίσκεψη στην αναγεννησιακή πλατεία που θα διαμορφωθεί στον εξωτερικό χώρο και συμμετοχή των παιδιών/μαθητών σε διαδραστικά εργαστήρια εμπνευσμένα από τις θεματικές ενότητες της έκθεσης, που τα παιδιά καλούνται να συμμετέχουν δημιουργικά δουλεύοντας με διάφορα υλικά και χρώματα ή κατασκευάζοντας κάποιο μοντέλο των μηχανών που είδαν στην έκθεση.

Πιο συγκεκριμένα στην έκθεση περιλαμβάνονται οι ακόλουθες θεματικές ενότητες:

Η ζωή του Leonardo Da Vinci (ντοκιμαντέρ). Οι μηχανές (μελέτες πτήσης, μηχανική, οι πολεμικές μηχανές, μελέτες υδραυλικής. Οι κώδικες, ζωγραφική, αρχιτεκτονική. Η ζωή στην Αναγέννηση (κατοικία, ενδυμασία, διατροφή). Αναπαράσταση της αναγεννησιακής πλατείας. Διαδραστικά εργαστήρια για παιδιά.

Την έκθεση πλαισιώνουν δραστηριότητες και εκδηλώσεις εντός και εκτός του εκθεσιακού χώρου. Ενδεικτικά περιλαμβάνονται:

Αναγεννησιακό δείπνο με γνήσιες συνταγές της εποχής, μουσική και χορό.

Παρέλαση ομάδας σημαιοφόρων από Ιταλία με παραδοσιακές αναγεννησιακές στολές (αυτό το δρώμενο θα επαναληφτεί και εντός του πολυχώρου Τσαλαπάτα και σε κεντρικά σημεία της πόλης).

Ξεχωριστή προβολή ντοκιμαντέρ του History Channel για τη ζωή του Λεονάρντο Ντα Βίντσι (90 λεπτά).

«Ο μυστικός Λεονάρντο», μια ματιά στον κρυφό συμβολισμό των έργων και την ιδιωτική ζωή του μεγάλου καλλιτέχνη.

«Το νήμα της ιστορίας» από την κλωστή και την ύφανση, ένα ιστορικό ταξίδι στον κόσμο της αναγεννησιακής ενδυμασίας, τα χρώματα και ο συμβολισμός τους, τα υφάσματα και η παραγωγή τους.

«De Arte Coquinaria» διατροφή και μαγειρική τού ΧV αιώνα.

Θεματικές δραστηριότητες για παιδιά (το χρώμα και η δημιουργία του, ιστορία των δομικών υλικών, μηχανές και ρομποτική κ.λπ).

Οι τιμές εισιτηρίων είναι εισόδου 12 ευρώ, προπώληση 10 ευρώ, σχολεία 5 ευρώ, οικογενειακό (4 άτομα) 30 ευρώ. Πληροφορίες και κρατήσεις στο τηλέφωνο 6943167200 καθημερινά 09.00 – 14.00.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου