Ζωντανεύει παλιό έθιμο στον Βόλο

Τελευταία ενημέρωση: 2019-02-22, 18:41:09
Ζωντανεύει παλιό έθιμο στον Βόλο

Γνωριμία με την κυρά Σαρακοστή στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας

 

Το έθιμο της κυράς Σαρακοστής αναβιώνει το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) για ακόμα μια χρονιά το Σάββατο 2 Μαρτίου στις 10.30 π.μ. στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας στον Βόλο.

Πρόκειται για ένα ιδιότυπο… ημερολόγιο, φτιαγμένο από ζυμάρι, που μετρά τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής. Ξεκινά από την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο. Απεικονίζει μια γυναίκα με σταυρωμένα χέρια, επειδή προσεύχεται, δίχως στόμα, γιατί νηστεύει και με επτά πόδια που συμβολίζουν τις επτά εβδομάδες νηστείας μέχρι το Πάσχα. Οπως προέβλεπε το έθιμο, κάθε Σάββατο έκοβαν κι ένα πόδι κι έτσι ήξεραν πόσες εβδομάδες νηστείας απέμεναν. Το Μεγάλο Σάββατο έκοβαν και το τελευταίο πόδι, το οποίο έκρυβαν άλλοτε μέσα σε ένα ξερό σύκο και άλλες φορές μέσα στο ψωμί της Ανάστασης και όποιος το έβρισκε ήταν ο τυχερός!

Η δράση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών, τα οποία, ακολουθώντας την παραδοσιακή συνταγή, πλάθουν και διακοσμούν την κυρά Σαρακοστή και στη συνέχεια την παίρνουν μαζί τους για ψήσιμο!

Η είσοδος στο πρόγραμμα είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας στο τηλέφωνο 2421029844 (καθημερινά 10:00 – 18:00 εκτός Τρίτης).

 

 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
6
=