«Από τη σκηνή στο μουσείο»

Τελευταία ενημέρωση: 2019-02-14, 12:27:08
«Από τη σκηνή στο μουσείο»

Δράσεις στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης με κοστούμια κινεζικής όπερας στο Μουσείο Τσαλαπάτα

 

Το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς(ΠΙΟΠ),στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Από τη σκηνή στο μουσείο: Κοστούμια κινεζικής όπερας» παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων για παιδιά στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας στον Βόλο.

Την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου και την Πέμπτη 14 Μαρτίου πραγματοποιείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ασημένια στολίδια», για σχολικές ομάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ώρες10.30 - 12.00).

Πώς κατασκευάζονταν τα κοσμήματα και πώς γίνονταν περίτεχνα; Φορούσαν οι άντρες του 19ου αιώνα εντυπωσιακά κοσμήματα; Πώς η διακόσμηση μιας νυφικής ζώνης μπορούσε να προστατέψει τη γυναίκα που τη φορούσε; Αυτά και άλλα θέματα θα συζητήσουν όσοι μαθητές συμμετάσχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που είναι εμπνευσμένο από την πλούσια συλλογή του Μουσείου Αργυροτεχνίας του Ιδρύματος. Μέσα από παρουσίαση αντικειμένων και οπτικοακουστικού υλικού, οι μαθητές θα ανακαλύψουν παραδοσιακές τεχνικές μορφοποίησης και διακόσμησης αργυρών αντικειμένων. Στη συνέχεια θα συμπληρώσουν αντίγραφα πρωτότυπων σχεδίων παλαιών τεχνιτών και θα σχεδιάσουν τα δικά τους αντικείμενα.

Την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου παρουσιάζεται η θεατρική παράσταση «Γιε - Χσιεν: Η Σταχτοπούτα από την Κίνα» για σχολικές ομάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ώρες 10.00 - 11.30 και 12.00 -13.30).

Το «Θέατρο Ρετρό» μεταφέρει στη σκηνή την κινεζική παραλλαγή της γνωστής μας Σταχτοπούτας. Η παράσταση βασίζεται στον κινεζικό μύθο «Ye - Xian» που έγραψε ο Κινέζος ποιητής Tuan Ch’eng - Shih τον 9ο αιώνα. Στη διαχρονική αυτή ιστορία, εκτός από την ευγενική Γιε - Χσιεν, τη Σταχτοπούτα από την Κίνα, το χρυσό της ψάρι και την κακιά μητριά της, θα γνωρίσουμε και ένα χρυσοκέντητο, ανεκτίμητο παντοφλάκι! Την παράσταση ακολουθεί δράση στην οποία συμμετέχουν τα παιδιά. Παίζουν Αγγελική Φράγκου, Παναγιώτης Ράιος.

Το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου διοργανώνεται το εικαστικό εργαστήρι «Κινεζικός δράκος» για παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών (ώρες 10.30 -12.00).

Ο κινεζικός δράκος έχει κυρίαρχη θέση στις εορταστικές εκδηλώσεις της Πρωτοχρονιάς και στο κινεζικό ωροσκόπιο. Οι δράκοι της κινεζικής μυθολογίας είχαν υπερφυσικές ιδιότητες. Μπορούσαν να καλύπτουν όλο τον πλανήτη, αλλά και να γίνονται μικροσκοπικοί, όπως μία κάμπια. Μπορούσαν να αλλάζουν χρώμα, να προσαρμόζονται στο περιβάλλον, να κολυμπούν ως εξαίρετοι κολυμβητές, να πετούν χωρίς τη βοήθεια φτερών και να μεταλλάσσουν τη μορφή τους σε ό,τι επιθυμούσαν. Οσοι συμμετάσχουν στο εργαστήρι, θα φτιάξουν τον δικό τους κινεζικό δράκο και θα νιώσουν την ενέργεια αυτού του μυστηριωδώς όμορφου πλάσματος.

Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις είναι δωρεάν. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής. Η έκθεση θα διαρκέσει έως 31 Μαρτίου και το ωράριο λειτουργίας είναι καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10.00 – 17.00 έως 28 Φεβρουαρίου και 10.00 - 18.00 από 1 Μαρτίου. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Μουσείο στο τηλέφωνο 2421029844 καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10.00 – 17.00.

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
4
=