Ερανίσματα τοπικής ιστορίας

Τελευταία ενημέρωση: 2019-02-12, 13:47:12
Ερανίσματα τοπικής ιστορίας

Παρουσιάζεται το βιβλίο της Μαρίας Σπανού για τον Δημήτρη και τη Λύδια Τσιμπούκη

 

Παρουσιάζεται για δεύτερη φορά η μονογραφία με τίτλο «Βήματα στον χρόνο: Μακρινίτσα, Δημήτρης και Λύδια Τσιμπούκη» της ιστορικής ερευνήτριας Μαρίας Σπανού, τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου στις 7 μ.μ. στο Public Bόλου (Ογλ - Κονταράτου). Την εκδήλωση διοργανώνουν από κοινού το Public Bόλου και τα Γ.Α.Κ. Ν. Μαγνησίας με την ευγενική υποστήριξη της εκδοτικής «Ηρα».

Για το βιβλίο, το οποίο αποτελεί μια ψηφίδα της τοπικής μας ιστορίας, θα μιλήσουν οι Δημήτρης Μπενέκος αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Αννίτα Πρασσά δρ. Ιστορίας, προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. - Αρχείων Ν. Μαγνησίας. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η Κατερίνα Αντωνακάκη. Συντονίζει η Ροσσάνα Πώποτα.

Η μελέτη παρουσιάζει τη διαδρομή μιας παλιάς μακρινιτσιώτικης οικογένειας, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας ανασύνθεσης της τοπικής ιστορίας της Μακρινίτσας. Η οικογένεια Τσιμπούκη, όπως και πλείστοι άλλοι συντοπίτες της, άγνωστο από πού ακριβώς μετοίκησε στη Μακρινίτσα και συγκαταλέγεται στους πρώτους συνοικιστές του πρώτου πυρήνα του χωριού, της Παναγίας. Από εκεί συμμετέχουν δυναμικά στην προβιομηχανική ανάπτυξη της Μακρινίτσας.

Ορισμένοι από αυτούς, όντες «φιλαπόδημοι» και επιχειρηματικοί, δραστηριοποιήθηκαν σε μια πιο διευρυμένη ακτίνα που καλύπτει ένα σημαντικό μέρος της μεσογειακής λεκάνης και τα μεγάλα κέντρα του παροικιακού ελληνισμού, τη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη, την Αίγυπτο, τη Βλαχία και αλλού. Aργότερα, η οικογένεια του Γιάννου Τσιμπούκη συγκαταλέγεται στους πρώτους οικιστές της νέας πόλης του Βόλου και της δυναμικής επέκτασής του. Η δράση ορισμένων εξ αυτών είναι αξιοπρόσεκτη. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η δραστηριότητα του εμπόρου Γεωργίου Τσιμπούκη, που με τη βοήθεια του Δημητρίου Τοπάλη ιδρύει στον Βόλο το πρώτο σαράφικο εταιρικό κατάστημα (1863).

Αργότερα, στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, ένας άλλος ευπατρίδης της οικογένειας, ο Δημήτρης Α. Τσιμπούκης, αποτελεί μια σημαίνουσα προσωπικότητα στην τοπική εκδοτική και δημοσιογραφική δράση, η οποία εξακτινώνεται στην Ευρώπη με μια διάσταση που σχεδόν αγγίζει την πολιτική. Ο προσωπικός, επαγγελματικός και ιδεολογικός του βίος ακουμπά στα μεγάλα εθνικά γεγονότα και τις πολιτικές μεταστροφές των εποχών (εθνικός διχασμός, Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος με τα επακόλουθά του, υπόθεση «Görlitz» με την ιδιότυπη αιχμαλωσία του Δ΄ Ελληνικού Σώματος Στρατού στο διάστημα 1916 -1919, Μεσοπόλεμος, Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Κατοχή). Ο Δ. Τσιμπούκης, ζώντας επί αρκετά χρόνια στην Ελβετία, βιώνει ο ίδιος τη διεθνή απήχησή τους. Στη συνέχεια επιστρέφει στον Βόλο. Στο πλευρό του είναι πάντα η γυναίκα της ζωής του Λύδια Κλάους, που και εκείνη διαδραματίζει έναν σπουδαίο ρόλο ιδιαίτερα στη Μακρινίτσα, όπου έμελλε να ζήσει για πάντα.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
7
=