ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Συζήτηση στη «Χάρτα»

συζήτηση-στη-χάρτα-647819

Συζήτηση με θέμα «Κομμουνισμός μαρξιστικός ή χριστιανικός;» διοργανώνεται το Σάββατο 26 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι στο βιβλιοπωλείο – καφέ «Χάρτα» με ελεύθερη είσοδο.

Συμμετέχουν ο Κώστας Γκόγκας τ. αντιδήμαρχος Νέας Ιωνίας, ο Δημήτρης Μπαλτάς δρ. Φιλοσοφίας – συγγραφέας, η Φωτεινή Οικονόμου θεολόγος – συγγραφέας, ο Γιάννης Παππάς πληροφορικός, ο Γιώργος Παναγιωτίδης πληροφορικός – συγγραφέας, ο Μανώλης Μηλιαράκης επ. πρόεδρος της Χριστιανικής Δημοκρατίας, με τον συντονισμό του Κ. Α. Μοράρου.

Τέλη της δεκαετίας του ΄70, αρχές της δεκαετίας του ΄80, στα πρώτα δηλαδή μεταπολιτευτικά χρόνια, είχε δημιουργηθεί μια κίνηση ιδεολογική που ονομάστηκε χριστιανομαρξιστικός διάλογος. Ηταν η εποχή που ακόμα οι άνθρωποι είχαν «πιστεύω», οράματα, αρχές και θέσεις, που τις πίστευαν και τις συζητούσαν.

Από τους «επικεφαλής» ήταν ο ιστορικός Κωστής Μοσκώφ και ο ηγούμενος αγιορείτικης μονής Βασίλειος Γοντικάκης. Ανθρωπος της Αριστεράς ο πρώτος. Ιστορικός, διευθυντής στο Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών και ορθόδοξος χριστιανός, μεγάλος ερευνητής που προσπαθούσε να ταιριάξει τον Μαρξ με τον Χριστό. Στην ομάδα των διανοουμένων που συμμετείχαν, μεταξύ των άλλων ήταν οι Σάββας Αγουρίδης καθηγητής Θεολογίας ΕΚΠΑ, ο τότε αρχιμανδρίτης και σημερινός μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος Ράντοβιτς καθηγητής Θεολογίας, ο Χρήστος Γιανναράς καθηγητής Φιλοσοφίας Παντείου, ο Ευτύχης Μπιτσάκης καθηγητής Φιλοσοφίας Παν. Ιωαννίνων, ο Νίκος Ψαρουδάκης δικηγόρος – πολιτικός, ο Κώστας Ζουράρις πολιτειολόγος, ο θεολόγος Παν. Νέλλας κ.ά. Εχουν εκδοθεί και σχετικά βιβλία από την εποχή εκείνη. «Μετά σαράντα χρόνια επανερχόμαστε και συζητάμε» αναφέρουν οι διοργανωτές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου