ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τρισδιάστατες φωτογραφίες στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου

τρισδιάστατες-φωτογραφίες-στο-μουσε-657980

Παρουσιάζονται στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου μέσα από τον φακό του Ευστάθιου Ζαφραντζά

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η έκθεση με τίτλο «Στερεοσκοπικές φωτογραφίες του Βόλου του Ευστάθιου Αθ. Ζαφραντζά» που φιλοξενείται στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου. Πρόκειται για μια τρισδιάστατη ξενάγηση στον σύγχρονο Βόλο, μέσα από τον φακό του Ευστάθιου Ζαφραντζά.

Η έκθεση διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου και το «Κοινό των Μαγνήτων». Περιλαμβάνει 70 φωτογραφίες του Ευστάθιου Αθ. Ζαφραντζά, μέλους του «Κοινόν των Μαγνήτων», με θέματα από τον Βόλο και την ευρύτερη περιοχή, όπως πανοραμικές απόψεις, αρχαιότητες, το παραλιακό μέτωπο με το λιμάνι και την «Αργώ», εκδηλώσεις και σκηνές καθημερινότητας.

Μέσα από ένα μικρό, αλλά αντιπροσωπευτικό δείγμα στερεοσκοπικών φωτογραφιών ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να διαπιστώσει πόσο διαφορετική είναι η θέαση σε σύγκριση με τις συνηθισμένες δισδιάστατες φωτογραφίες, καθώς προστίθεται η τρίτη διάσταση και η φωτογραφία προσομοιάζει την πραγματικότητα.

Επιπλέον, η έκθεση περιλαμβάνει παλιές στερεοσκοπικές φωτογραφικές μηχανές, στερεοσκόπια, που χρησιμοποιούνται για τη θέαση των στερεοσκοπικών φωτογραφιών κι έναν ενδεικτικό αριθμό «χαρακτικών προοπτικής» των 18ου και 19ου αιώνα.

Η στερεοσκοπική φωτογραφία δημιουργείται όταν δύο δισδιάστατες πανομοιότυπες φωτογραφίες, τραβηγμένες υπό διαφορετική γωνία με φωτογραφική μηχανή δύο φακών, σμίγουν με τη βοήθεια μια συσκευής σε μία, στην οποία εκτός από τις δύο διαστάσεις, ύψος και πλάτος, προστίθεται εικονικά και τρίτη, το βάθος.

Η στερεοσκοπική φωτογραφία μιμείται την ανθρώπινη στερεοσκοπική όραση, που το κάθε μάτι βλέπει το ίδιο θέμα, αλλά από διαφορετική οπτική γωνία, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να δέχεται ταυτόχρονα δύο ελαφρά διαφοροποιημένες εικόνες του ίδιου πράγματος.

Ο όρος «στέρεο» προέκυψε από το «στερεό» αντικείμενο, που έχει όγκο και συνεπώς τρεις διαστάσεις. Γι’ αυτό η στερεοσκοπική φωτογραφία ονομάζεται και τρισδιάστατη (3D).

Ο Ευστάθιος Ζαφραντζάς γεννήθηκε στον Βόλο. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στη Ελβετία (Λωζάννη), έκανε μεταπτυχιακές σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό κι εργάστηκε για πολλά χρόνια στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες. Η ενασχόλησή του με τη στερεοσκοπική φωτογραφία άρχισε πριν από 20 χρόνια περίπου. Με έναυσμα το ερώτημα πώς δύο δισδιάστατες φωτογραφίες του ίδιου θέματος, τραβηγμένες από διαφορετική γωνία, με θέαση από μια ειδική συσκευή μετατρέπονται στον εγκέφαλο σε μια φωτογραφία με τρεις διαστάσεις, άρχισε να ασχολείται με τη στερεοσκοπική φωτογραφία αποκτώντας τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη λήψη, την προβολή και τη θέαση τέτοιου είδους φωτογραφιών.

Η έκθεση «Στερεοσκοπικές φωτογραφίες του Βόλου» θα διαρκέσει έως τις 2 Ιουνίου, καλύπτοντας το διάστημα προετοιμασίας της νέας μόνιμης έκθεσης στο Μουσείο Πόλης.

Το ωράριο λειτουργίας είναι Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή 10.30 – 13.30, Τετάρτη, Παρασκευή 10.30 – 13.30 και 18.00 – 21.00. Δευτέρα κλειστά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου