ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Χώροι εγκλεισμού στη Μαγνησία το ΄40»

χώροι-εγκλεισμού-στη-μαγνησία-το-΄40-662415

Σημαντική εκδήλωση από την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Βόλου, τους «Ιωνες» και τον ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ

Εκδήλωση με θέμα «Δεκαετία του 1940: Χώροι εγκλεισμού στη Μαγνησία. Προφορικές μαρτυρίες» διοργανώνουν από κοινού η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Βόλου (ΟΠΙΒΟ) και η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ιωνες» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πολιτισμού ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου στις 18:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας Βόλου. Πρόκειται ουσιαστικά για επανάληψη της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τον Οκτώβριο 2018, στην οποία η προσέλευση του κοινού ξεπέρασε κατά πολύ τη χωρητικότητα της αίθουσας.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν προφορικές μαρτυρίες για τους χώρους εγκλεισμού στη Μαγνησία στη διάρκεια της Κατοχής και του Εμφυλίου, στη διάρκεια δηλαδή μιας τραυματικής περιόδου που έχει αφήσει έντονα τα σημάδια της στη συλλογική μνήμη των κατοίκων του Βόλου, αλλά και πολλαπλές σιωπές. Οι προφορικές μαρτυρίες που θα ακουστούν φωτίζουν, συχνά από απροσδόκητες οπτικές γωνίες, τα βιώματα όσων πέρασαν από τα κρατητήρια και τους τόπους εξορίας των χρόνων εκείνων. Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν επίσης αφηγητές και αφηγήτριες των μαρτυριών.

Η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Βόλου δημιουργήθηκε το 2014 και μέχρι σήμερα έχει συγκεντρώσει 72 συνεντεύξεις, τα ψηφιακά αρχεία των οποίων είναι κατατεθειμένα στο Αρχείο Προφορικών Μαρτυριών τόσο των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ – Αρχεία Ν. Μαγνησίας), όσο και του Εργαστηρίου Ιστορίας του Τμήματος ΙΑΚΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα αρχεία είναι προσβάσιμα για μελέτη από το ενδιαφερόμενο κοινό.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου