ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μία διαφορετική έκθεση

μία-διαφορετική-έκθεση-708804

Παραδοσιακές δημιουργίες της Βιολέττας Σοφικίτου στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας

Η λαϊκή τέχνη της Σκοπέλου με τις πινελιές της Βιολέττας Σοφικίτου δίνει το στίγμα της έκθεσης λαϊκής ζωγραφικής που εγκαινιάζεται σήμερα Πέμπτη 22 Νοεμβρίου στις 19.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας του Δήμου Βόλου.

Την παρουσίαση του έργου της θα κάνουν η Βάσσα Παρασκευά διδάκτωρ Θεολογίας και η Μαρία Τσούπη φιλόλογος, διδάκτωρ Λαογραφίας, ενώ την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Ελενα Νικηφόρου. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και θα χαιρετίσει ο δήμαρχος Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης, ενώ τον συντονισμό θα έχει η Βασιλική Τράκη αρχιτέκτων, μέλος του Δ.Σ. του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου. Στο τέλος της εκδήλωσης θα κάνει την καταληκτική παρέμβαση ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.

Συνέχεια των δράσεων και εκδηλώσεων για την ανάδειξη της λαϊκής τέχνης στην περιοχή μας στο πλαίσιο του θεματικού έτους πολιτισμού με τίτλο «Μαγνήτων τέχνες λαϊκές», που διοργανώνει ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

Για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης η «Μαγνήτων κιβωτός» συνεργάζεται με την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Ιωνες» και τον Σύλλογο Απανταχού Γλωσσιωτών Βόλου, πάντοτε με την υποστήριξη του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου.

Η έκθεση θα έχει διάρκεια μέχρι 2 Δεκεμβρίου και θα παραβρίσκεται η ίδια η λαϊκή καλλιτέχνιδα για να υποδέχεται και να ξεναγεί τους επισκέπτες.

Η Βιολέττα Σοφικίτου γεννήθηκε στη Σκόπελο το 1945 από αγρότες γονείς. Πηγή της έμπνευσής της στα καθαρά ζωγραφικά της έργα αποτελούν το ιστορικό παρελθόν της Σκοπέλου, οι μύθοι και οι θρύλοι του νησιού, η φύση της Σκοπέλου, ενώ αποτυπώνει τα περισσότερα εκκλησιαστικά μνημεία του νησιού. Επιπλέον καταγράφει αντιγράφοντας τα διακοσμητικά αντικείμενα που έφερναν οι ποντοπόροι Σκοπελίτες ναυτικοί για να στολίσουν τα σπίτια τους, όπως δίσκους, γυάλινα σερβίτσια και κυρίως πιάτα διακοσμητικά που μέχρι σήμερα αρκετά από αυτά κοσμούν, εκτός από τα αρχοντικά, την εξωτερική τοιχοποιία, αλλά και τα τύμπανα των τρούλων ναών. Από νεαρή ηλικία προβληματίστηκε βλέποντας αυτούς τους θησαυρούς να φθείρονται και να αφανίζονται. Από το 1990 συμμετέχει σε θερινές εκθέσεις που διοργανώνονται από τον Δήμο Σκοπέλου. Η μεγάλη της επιθυμία είναι η καταγραφή των σχεδίων που έχει διασώσει ώστε αυτά να παραμείνουν κτήμα για τις επόμενες γενιές…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου