ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ταξίδι στην ελληνική λογοτεχνία

ταξίδι-στην-ελληνική-λογοτεχνία-765961

Τριήμερο ταξίδι στην ελληνική λογοτεχνία αρχίζει σήμερα Δευτέρα 27 Αυγούστου και θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 29 Αυγούστου, στο αρχοντικό Ζαφειρίου, στον Αγιο Ονούφριο.

Το Κέντρο Πολιτισμού « Ιωλκός» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Β. Σποράδων, το Κέντρο Μαγνησιωτών Συγγραφέων ( ΚΕΒΙΜΑΣΥ) και το «Αριστοτέλειο» Κέντρο Εκπαίδευσης και Πολιτισμού, διοργανώνουν το τριήμερο αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία, από τον 19ο αιώνα έως σήμερα.

«Αν επιμένουμε ακόμα να διαβάζουμε λογοτεχνία στην εποχή μας είναι γιατί πιστεύουμε σε αυτό που μας προσφέρει. Δε θα καταφέρουμε ποτέ να αλλάξουμε τον κόσμο με την ποίηση και τα μυθιστορήματα, αξίζει όμως τον κόπο να δοκιμάσουμε την ευεργετική επίδρασή τους στη ζωή και στον χαρακτήρα μας» υπογραμμίζουν οι διοργανωτές.

Η λογοτεχνία αποτελεί σημαντικό τομέα της πνευματικής παράδοσης και του πολιτισμού γενικότερα, καθώς κωδικοποιεί και αποτυπώνει με τον δικό της τρόπο τα ιστορικά, κοινωνικά, ιδεολογικά και πνευματικά γεγονότα. Μεταφέρεται έτσι στο αναγνωστικό κοινό και όχι μόνο, η ιδιαίτερη ταυτότητα της γλωσσικής και πολιτισμικής παραγωγής της κάθε εποχής, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σε όλες τις ανθρώπινες κοινωνίες. Συνεπώς, ένα ιδιαίτερο επίπεδο συζήτησης μπορεί να αποτελέσει η μελέτη και η ερμηνευτική προσέγγιση της λογοτεχνικής παραγωγής, μέσα από το πρίσμα της διαχρονικής αξίας του λογοτεχνικού έργου, η σύνδεση ουσιαστικά του χθες και του σήμερα.

Στη διαδρομή της ελληνικής λογοτεχνίας σημαντικοί δημιουργοί έβαλαν ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία της και μεταξύ αυτών είναι οι συντοπίτες μας Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και Μ. Καραγάτσης. Ο πρώτος στο μεταίχμιο μεταξύ του 19ου και του 20ού αι. και ο δεύτερος με αφετηρία τη γενιά του 1930, αλλά και με προεκτάσεις στον μεταπολεμικό, νέο κόσμο, κατατάσσονται στους κυριότερους εκπροσώπους της εποχής τους. Το έργο αναμφίβολα τους διαβάζεται και μελετάται μέχρι σήμερα, μια εποχή μεταβατική με νέα ρεύματα και νέους δημιουργούς που συνομιλούν με τον αναγνώστη από τη σκοπιά του παγκοσμιοποιημένου ιστορικού παρόντος. Σ΄ αυτό το πλαίσιο το Κέντρο Πολιτισμού « Ιωλκός» έχει διοργανώσει σημαντικές εκδηλώσεις- αφιερώματα στη λογοτεχνία, κ.ά. όπως το διήμερο αφιέρωμα στον Ν. Καζαντζάκη, διημερίδα για τον Κ. Βάρναλη, ποιητικές βραδιές, παρουσιάσεις βιβλίων και άλλα.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα του τριημέρου έχει ως εξής: Δευτέρα 27 Αυγούστου στις 8.00 μ.μ. Η Μαρίτα Παπαρούση, αναπ. καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα μιλήσει με θέμα «Νεοελληνική πεζογραφία 1880-1940. Από την ηθογραφία στον μοντερνισμό». Η Αγγέλα Καστρινάκη καθηγήτρια Νέας Ελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης- πεζογράφος, θα μιλήσει για «Το αγκάθι και το ρόδο: ο έρωτας στον κόσμο του Παπαδιαμάντη». Αποσπάσματα από το έργο του Αλ. Παπαδιαμάντη θα διαβάσουν οι Νένα Μεντή, ηθοποιός (Το Μοιρολόγι της Φώκιας – Φόνισσα), Σταύρος Μερμήγκης, ηθοποιός (Βαρδιάνος στα σπόρκα 1893). Συντονισμός Νίκος Θρασυβούλου, δημοσιογράφος, διευθυντής της Αλυσίδας ΙΑΝΟΣ και Γιώτα Κούγιαλη, εκπαιδευτικός – συγγραφέας, γραμματέας του Δ.Σ του ΚΕΒΙΜΑΣΥ.

Στην εκδήλωση που διοργανώνεται αύριο Τρίτη 28 Αυγούστου στις 8.μ.μ. ομιλητές είναι οι Δημήτρης Δημηρούλης, καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Παντείου Πανεπιστημίου, με θέμα «1940 – 2000. Η λογοτεχνία στη μέγγενη της ιστορίας». Ο Θανάσης Τριαρίδης, συγγραφέας θα αναπτύξει το θέμα «Αναζητώντας τον Καραγάτση των μελλουσών γενεών». Ο Δημήτρης Τάρλοου, ηθοποιός, σκηνοθέτης θα μιλήσει για την «Αποξένωση του Καραγάτση από τον ίδιο του τον εαυτό και τη σχέση της αποξένωσης στην υποκριτική τέχνη». Επίσης συμμετέχει η Μαρίνα Καραγάτση, συγγραφέας.

Την Τετάρτη 29 Αυγούστου στις 8 μ.μ. πραγματοποιείται η εκδήλωση «Ιχνηλατώντας τη σύγχρονη λογοτεχνία» με τους συγγραφείς Κώστα Ακρίβο, Λένα Διβάνη, Ισίδωρο Ζουργό και Γιάννη Καλπούζο. Συντονίζει ο Νίκος Θρασυβούλου.

Το τριήμερο θα κλείσει με ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα αφιερωμένο στον μεγάλο Ελληνα ποιητή, στιχουργό, λογοτέχνη Μάνο Ελευθερίου, με τις Χριστίνα Μαργαρίτου τραγούδι, Φρόσω Γαρδικλή πιάνο. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Παράλληλα θα παρουσιάζεται έκθεση φωτογραφία του Νίκου Φιλάρετου « Στα χνάρια της ομορφιάς Βόλος και Πήλιο». Είσοδος ελεύθερη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου