ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Με λόγο και μουσική υπό το φως της πανσέληνου

με-λόγο-και-μουσική-υπό-το-φως-της-πανσέ-767445

Συναυλία χορωδιακής μουσικής πραγματοποιείται σήμερα Σάββατο 25 Αυγούστου στις 21.00 στον αρχαιολογικό χώρο βασιλικής Αγίου Δημητρίου Νέας Αγχιάλου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την αυγουστιάτικη πανσέληνο.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό του Υπουργείου Πολιτισμού και διοργανώνει τη συγκεκριμένη εκδήλωση, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γυναικών Νέας Αγχιάλου, τον Σύλλογο Αγχιαλιτών Αθήνας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει άγνωστα έργα Θρακών μουσουργών και κλασικών συνθετών, από την πεντάφωνη χορωδία και ορχήστρα εγχόρδων του Συλλόγου Μουσικών Εκπαιδευτικών Αν. Μακεδονίας – Θράκης, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Θανάση Τρικούπη.

Στη διάρκεια της συναυλίας, θα παρουσιαστεί ο ύμνος Confitebor tibi, Domine του Giovanni Battista Pergolesi και έργα των Mozart και Franck. Κορυφαία στιγμή της εκδήλωσης αποτελεί η ερμηνεία άγνωστων έργων Θρακών μουσουργών του 19ου αιώνα, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην εποχή μας. Η άγνωστη αυτή θρακική καλλιτεχνική δημιουργία για χορωδία και για σολιστική φωνή με συνοδεία ορχήστρας εγχόρδων αποτελείται ως επί το πλείστον από εναρμονίσεις δημοτικών τραγουδιών και βυζαντινών ύμνων από μουσουργούς, όπως ο Περικλής Μάτσας, ο Γεώργιος Παχτίκος και ο Βασίλειος Γουναρόπουλος, που έδρασαν στις ακμάζουσες ελληνικές κοινότητες της Ανατολικής Θράκης (π.χ. Κωνσταντινούπολη, Αδριανούπολη) και της Ανατολικής Ρωμυλίας (π.χ. Φιλιππούπολη, Πύργος) στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα. Συμμετέχουν ως σολίστ οι μονωδοί Ριψιμέ Ντανιελιάν και Παναγιώτα Παρούση.

Ο Σύλλογος Μουσικών Εκπαιδευτικών Αν. Μακεδονίας – Θράκης ιδρύθηκε το 2004 στην ομώνυμη Περιφέρεια. Εχει τιμηθεί δύο φορές σε πανελλήνιο επίπεδο για την πολιτιστική του δράση, το 2014 με το Βραβείο Ενώσεως Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών και το 2017 με το Βραβείο Gina Bachauer – Νικολάου Δούμπα. Η μικτή χορωδία και η ορχήστρα εγχόρδων του Συλλόγου αποτελείται από καθηγητές και μαθητές Ωδείων που λειτουργούν σε όλες τις πρωτεύουσες των Νομών της Θράκης. Το σύνολο εξειδικεύεται στην παρουσίαση μεγάλων σε διάρκεια και σε φωνητικές και οργανικές απαιτήσεις κλασικών έργων, πολλά από τα οποία παρουσιάζονται στην ελληνική επικράτεια σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση, καθώς και στην απόδοση έντεχνων έργων Ελλήνων συνθετών με καταγωγή από την ευρύτερη Θράκη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου