Τριήμερο ταξίδι στην ελληνική λογοτεχνία

Τελευταία ενημέρωση: 2018-08-20, 14:57:37
Τριήμερο ταξίδι στην ελληνική λογοτεχνία

Το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Β. Σποράδων, το Κέντρο Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚΕΒΙΜΑΣΥ) και το «Αριστοτέλειο» Κέντρο Εκπ/σης και Πολιτισμού, διοργανώνουν ένα τριήμερο αφιέρωμα στην Ελληνική Λογοτεχνία (από 19οαιων. έως σήμερα) στις 27, 28 και 29 Αυγούστου, στο Αρχοντικό Ζαφειρίου, στον Αγ. Ονούφριο.

Η λογοτεχνία αποτελεί σημαντικό τομέα της πνευματικής παράδοσης και του πολιτισμού γενικότερα, καθώς κωδικοποιεί και αποτυπώνει με τον δικό της τρόπο τα ιστορικά, κοινωνικά, ιδεολογικά και πνευματικά γεγονότα. Μεταφέρεται έτσι στο αναγνωστικό κοινό και όχι μόνο, η ιδιαίτερη ταυτότητα της γλωσσικής και πολιτισμικής παραγωγής της κάθε εποχής, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σε όλες τις ανθρώπινες κοινωνίες. Συνεπώς, ένα ιδιαίτερο επίπεδο συζήτησης μπορεί να αποτελέσει η μελέτη και η ερμηνευτική προσέγγιση της λογοτεχνικής παραγωγής, μέσα από το πρίσμα της διαχρονικής αξίας του λογοτεχνικού έργου, η σύνδεση ουσιαστικά του χθες και του σήμερα.  

Στην διαδρομή της ελληνικής λογοτεχνίας σημαντικοί δημιουργοί έβαλαν ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία της και μεταξύ αυτών είναι οι συντοπίτες μας Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και Μ. Καραγάτσης. Ο πρώτος στο μεταίχμιο μεταξύ του 19ου και του 20ου αι. και ο δεύτερος με αφετηρία τη γενιά του 1930 αλλά και με προεκτάσεις στον μεταπολεμικό, νέο κόσμο, κατατάσσονται στους κυριότερους εκπροσώπους της εποχής τους. Το έργο αναμφίβολα τους διαβάζεται και μελετάται μέχρι σήμερα, μια εποχή μεταβατική με νέα ρεύματα και νέους δημιουργούς που συνομιλούν με τον αναγνώστη από τη σκοπιά του παγκοσμιοποιημένου ιστορικού παρόντος.   Σ΄ αυτό το πλαίσιο το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός»  έχει διοργανώσει σημαντικές εκδηλώσεις-αφιερώματα στην λογοτεχνία, κ.α. όπως το διήμερο αφιέρωμα για τον Ν. Καζαντζάκη, διημερίδα για τον Κ. Βάρναλη, ποιητικές βραδιές, παρουσιάσεις βιβλίων και άλλα. 

Το πρόγραμμα του τριημέρου έχει ως εξής: 

 Δευτέρα 27 Αυγούστου 8.00 μ.μ 

Συντονισμός: Νίκος Θρασυβούλου, δημοσιογράφος, Δ/ντής της Αλυσίδας ΙΑΝΟΣ  και  Γιώτα Κούγιαλη, εκπ/κός -συγγραφέας, γραμματέας του Δ.Σ του ΚΕΒΙΜΑΣΥ.                        

ΜαρίταΠαπαρούση, αναπ. Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: «Νεοελληνική Πεζογραφία 1880-1940. Από την Ηθογραφία στον Μοντερνισμό». 

Αγγέλα Καστρινάκη Καθηγήτρια Νέας Ελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστήμιο Κρήτης- πεζογράφος:  «Το αγκάθι και το ρόδο: ο έρωτας στον κόσμο του Παπαδιαμάντη» 

Αποσπάσματα από το έργο του Αλ. Παπαδιαμάντη , θα διαβάσουν: 

Νένα Μεντή, ηθοποιός (Το Μοιρολόγι της ΦώκιαςΦόνισσα)

Σταύρος Μερμήγκης, ηθοποιός (Βαρδιάνος στα σπόρκα (1893) 

Τρίτη  28 Αυγούστου  8.μ.μ                  

Δημήτρης  Δημηρούλης, καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας, Τμήμα Επικοιν. και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Παντείου Πανεπιστημίου : "1940-2000. Η λογοτεχνία στη μέγγενη της ιστορίας" 

Θανάσης Τριαρίδης, συγγραφέας: «Αναζητώντας τον Καραγάτση των « μελλουσών γενεών». 

Δημήτρης Τάρλοου, ηθοποιός, σκηνοθέτης: «Η αποξένωση του Καραγάτση από τον ίδιο του τον εαυτό και την σχέση της  αποξένωσης στην υποκριτική τέχνη». 

Μαρίνα Καραγάτση, συγγραφέας  

Τετάρτη  29 Αυγούστου 8 μ.μ 

Συντονισμός: Νίκος Θρασυβούλου 

«Ιχνηλατώντας»  την σύγχρονη λογοτεχνία …. με τους συγγραφείς Κώστα Ακρίβο,  Λένα Διβάνη,  Ισίδωρος Ζουργό,  Γιάννη Καλπούζο. 

Το τριήμερο θα κλείσει με ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα , αφιερωμένο στον μεγάλο ‘Έλληνα ποιητή, στιχουργό,λογοτέχνη Μάνο Ελευθερίου, με την Χριστίνα Μαργαρίτου τραγούδι, Φρόσω Γαρδικλήπιάνο. 

Παράλληλα θα παρουσιάζεται έκθεση φωτογραφία του Νίκου Φιλάρετου «Στα χνάρια της ομορφιάς Βόλος και Πήλιο» 

Είσοδος Ελεύθερη.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
8
+
5
=