ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αφιέρωμα στον πατέρα του Ντε Κίρικο

αφιέρωμα-στον-πατέρα-του-ντε-κίρικο-789155

Στον πατέρα του μεγάλου ζωγράφου Τζόρτζιο Ντε Κίρικο τον μηχανικό Εβαρίστο θα είναι αφιερωμένη η φετινή ετήσια εκδήλωση, που διοργανώνει η Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, με αφορμή τη συμπλήρωση 130 χρόνων από τη γέννηση του ζωγράφου.

Η έκθεση – αφιέρωμα, που θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 2 Αυγούστου στο ομώνυμο Κέντρο Τέχνης, θα περιλαμβάνει σχέδια του Εβαρίστο και της γαλλοϊταλικής εταιρείας του σε φωτογραφικές αναπαραγωγές που ανήκουν στο αρχείο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Βόλου. Ακόμη, θα περιλαμβάνει φωτογραφίες, κείμενα και άλλα ντοκουμέντα που καταδεικνύουν το εύρος της δραστηριότητας του Εβαρίστο, αλλά και τη σχέση του και επιρροή που άσκησαν στο καλλιτεχνικό έργο του υιού του Τζόρτζιο.

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με τον ΟΣΕ και το Παγκόσμιο Σωματείο Αποδήμων Μαγνήτων «το Κοινόν των Μαγνήτων».

Ο Εβαρίστο Ντε Κίρικο γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1841. Ήταν αριστοκρατικής καταγωγής από τη Δαλματία και την Τοσκάνη του οποίου ο πατέρας, βαρόνος Τζόρτζιο – Φιλιγκόνε αναφέρεται ως πρέσβης της Ιταλίας στην Υψηλή Πύλη. Διπλωματούχος μηχανικός προσέφερε αρχικά τις υπηρεσίες του στους σιδηροδρόμους της Τοσκάνης και της Βουλγαρίας. Στη συνέχεια το 1882 του ανατίθεται, ως εργολήπτη, επί πρωθυπουργίας Χαριλάου Τρικούπη με χρηματοδότηση του ομογενούς τραπεζίτη από την Κων/πολη Θεόδωρου Μαυρογορδάτου η κατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου της Θεσσαλίας και προκειμένου να διευθύνει το έργο εγκαθίσταται στον Βόλο

Σύζυγός του και μητέρα του μεγάλου ζωγράφου ήταν η Τζέμμα Τσερβέτο, πρώην τραγουδίστρια του βαριετέ και της οπερέτας, με γενοβέζικη καταγωγή αλλά με εμπορικές σχέσεις της οικογένειας στη Σμύρνη όπου και η ίδια γεννήθηκε (1852).

Η έκθεση θα διαρκέσει ώς και τον Οκτώβριο προκειμένου να πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα και παράλληλες συνεργασίες.

Θα προηγηθεί την Τέταρτη 1 Αυγούστου η καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση του Παγκόσμιου Σωματείου Αποδήμων Μαγνήτων «Το Κοινόν των Μαγνήτων» στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου αφιερωμένη επίσης στα 130 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου ζωγράφου, η οποία θα περιλαμβάνει ομιλίες, προβολές και μουσικό πρόγραμμα.

Ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο υπήρξε μία από τις καλλιτεχνικές μορφές που κατέκτησε προδρομική θέση στα κινήματα της νεωτερικής πρωτοπορίας της τέχνης.

Σπούδασε στο «Σχολείο των Τεχνών» του Πολυτεχνείου της Αθήνας με δασκάλους τους Κ. Βολανάκη, Γ. Ιακωβίδη και Γ. Ροϊλό. Συνέχισε τις σπουδές του στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου και έρχεται σε επαφή με τον γερμανικό ρομαντισμό και τη φιλοσοφία των Νίτσε, Σοπενχάουερ και Βέινιγκερ. Ταξιδεύει στην Ιταλία και το 1910 ζωγραφίζει το πρώτο «μεταφυσικό» του έργο, το «Αίνιγμα ενός φθινοπωρινού απογεύματος». Στη συνέχεια ζει στο Παρίσι όπου τον ανακαλύπτει ο Απολλιναίρ, συμμετέχει σε εκθέσεις, γνωρίζει τους Πικάσο, Ντερέν, Μπρανκούζι, Λεζέ, Μπρακ και εντυπωσιάζει τον Αντρε Μπρετόν και τους υπερρεαλιστές ζωγράφους. Από το 1914 θα αρχίσει τις εκθέσεις του στη Ν. Υόρκη. Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο συμμετέχει στην καλλιτεχνική σκηνή της Ιταλίας και συνδέεται με τους φουτουριστές ζωγράφους. Από το 1919 αποκηρύσσει τη μοντέρνα τέχνη και στρέφεται στα παραδοσιακά πρότυπα και στις ζωγραφικές τεχνικές τους παρελθόντος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου