ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Το παραμύθι χωρίς όνομα»

το-παραμύθι-χωρίς-όνομα-70641

Τη θεατρική παράσταση με τίτλο «Το παραμύθι χωρίς όνομα» του Ιάκωβου Καμπανέλλη παρουσιάζουν αύριο Δευτέρα 26 Μαρτίου στις 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου Βόλου, οι μαθητές της Γ1 Γυμνασίου.

Το έργο αποτελεί διασκευή του γνωστού ομώνυμου αφηγήματος της Πηνελόπης Δέλτα. Ο συγγραφέας έγραψε το έργο την περίοδο 1958-59, κρατώντας τη δράση και τα πρόσωπα του αφηγήματος, το διασκεύασε ελεύθερα, το διεύρυνε, το προσάρμοσε στην εποχή του και του έδωσε τους δικούς του στόχους και τους δικούς του υπαινιγμούς.

Στην πικρή και δραματική σάτιρα της Δέλτα, ο Καμπανέλλης πρόσθεσε τη δική του, διατηρώντας όλη τη μαγεία και την αφέλεια του παραμυθιού και οικοδομώντας πάνω σ’ αυτό ένα θεατρικό έργο με πολιτικό και κοινωνικό περιεχόμενο.

Το «Παραμύθι χωρίς όνομα» είναι ένα έργο πικρό. Στο παραμύθι αυτό, λαός και εξουσία βιώνουν μια πραγματικότητα που δέχεται ως αμετάκλητο δεδομένο τη μιζέρια. Το γιατί οδηγήθηκαν σ’ αυτή την κατάσταση δεν φαίνεται να τους απασχολεί. Η εξουσία κουβαλάει το προνόμιο της μόνιμης αισιοδοξίας, ότι στο τέλος κάτι θα γίνει. Αδυνατεί να συνειδητοποιήσει την έκβαση των γεγονότων και την καταστροφή που έρχεται, είναι μια εξουσία που εγκαταλείπει τον λαό ανυπεράσπιστο στην ίδια του την πατρίδα που δίνεται για αντιπαροχή. Από την άλλη ο λαός πλήττεται από την ίδια ασθένεια, αυτήν της μετάθεσης των ευθυνών.

Το Παραμύθι της Δέλτα και του Καμπανέλλη έχει όνομα. Μοιάζει με σύγχρονη, ελληνική πολιτική αλληγορία, κι όμως, γράφτηκε πριν εκατό και πλέον χρόνια. Στην παράσταση ακούγονται τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι από τον ομώνυμο δίσκο.

Οι θεατρικοί ρόλοι διδάχτηκαν στο μάθημα της Θεατρολογίας και η θεατρική παράσταση εντάχθηκε στο ευρύτερο πλαίσιο ομώνυμου Πολιτιστικού Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Υπεύθυνες καθηγήτριες του Πολιτιστικού Προγράμματος η φιλόλογος Κάτια Κολλάτου (σκηνοθεσία, διδασκαλία ρόλων) και οι καθηγήτριες μουσικής Αντωνίου Θεοδότα και Λουκίδου Δέσποινα (επιμέλεια μουσικής – μεταγραφή). Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Συναυλία στην Αθήνα

Συναυλία στην Αθήνα πρόκειται να δώσει ο βυζαντινός χορός του Μουσικού Σχολείου Βόλου, σε μια διοργάνωση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και συγκεκριμένα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Η συναυλία θα δοθεί μεθαύριο Τρίτη 27 Μαρτίου και ώρα 2:00 μμ στην αίθουσα Aula της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον καθηγητή και Πρόεδρο του ΤΜΣ, κ. Αχιλλέα Χαλδαιάκη.

Το Μουσικό Σχολείο Βόλου συμμετέχει στη διοργάνωση προσκεκλημένο από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, πράγμα που αποτελεί εξαιρετική τιμή και διάκριση για το σχολείο. Η συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο πολιτιστικού προγράμματος που υλοποιεί το Μουσικό Σχολείο Βόλου με τίτλο «Μορφοπλαστικές δυνάμεις και συνθετικές αρχές σε Βυζαντινούς Υμνους της Μεγάλης Εβδομάδος – Μουσική Θεωρία και Ερμηνεία».

Η θεματολογία του εν λόγω προγράμματος άπτεται του μαθήματος της Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής, μέρος της οποίας αποτελεί η Βυζαντινή Μουσική Παράδοση. Μέσα από τη συνεργασία με τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βόλου, και με εστίαση στη φιλολογία του ρεπερτορίου ύμνων από την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας, επιχειρείται να διερευνηθεί μια προσέγγιση που στοχεύει στην ερμηνευτική απόδοση τροπαρίων, συνδυαστικά με το μορφολογικό τους περιεχόμενο. Υπεύθυνοι καθηγητές του πολιτιστικού προγράμματος: Ευάγγελος Παυλίδης, Θοδωρής Καραθόδωρος

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου