ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκδήλωση για τη μοναστηριακή διατροφή

εκδήλωση-για-τη-μοναστηριακή-διατροφ-103560

«Μοναστηριακή διατροφή: ένας άγνωστος πλούτος», είναι το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιείται αύριο Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα, στο Μουσείο Πόλης από τη «Μαγνήτων Κιβωτό». Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο της έκθεσης «Γεύσεις Μαγνησίας» που φιλοξενείται στο Μουσείο της Πόλης.

Η εκδήλωση γίνεται με στόχο την προβολή των προϊόντων της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς, και σκοπό να γίνουν ακόμη περισσότερο γνωστά στο κοινό του Βόλου, που δεν επισκέφθηκε το Μοναστήρι, στην Ανατολή της Αγιάς, που ως γνωστό υπάγεται στην Ι. Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρατίθενται βιολογικά εδώδιμα είδη που παράγονται με φροντίδα και αγάπη από τις αδελφές της Γυναικείας Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Αγιάς. Μετά το τέλος των ομιλιών οι αδελφές της Ιεράς Μονής θα έχουν ετοιμάσει και θα προσφέρουν μικρό μοναστηριακό κέρασμα σε όλους τους παρευρισκόμενους.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να αναφερθεί η ενασχόληση της Μονής με βιολογικές και οικολογικές καλλιέργειες καθώς και την κτηνοτροφία, δραστηριότητες στις οποίες επιδίδονται με ιδιαίτερο ζήλο και επιδόσεις οι μοναχές. Καλλιεργούνται πολλά στρέμματα με βιολογικές συνθήκες. Οι γεωργικές εργασίες στις οποίες επιδίδονται καθημερινά οι μοναχές, είναι με τον παραδοσιακό τρόπο, εμπλουτίζεται δε η κτηνοτροφία με τη δημιουργία φάρμας.

Δίνουν όμως και μεγάλη σημασία στην διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος. Με την πλούσια παραγωγή τους όχι μόνον έχουν λύσει το διατροφικό τους πρόβλημα, καθώς τρέφονται αποκλειστικά από ό,τι παράγουν στο κτήμα, αλλά πωλούν συνάμα τα προϊόντα τους στον χώρο της Μονής, σε βιολογικές αγορές και σε διάφορες άλλες εκδηλώσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα έξοδα της μεγάλης τους οικογένειας.

Επίσης διαθέτουν και φωτοβολταϊκό πάρκο, ακολουθώντας μορφές πράσινης ενέργειας.

Ακόμη ένα σπουδαίο και πρωτοποριακό έργο των μοναχών, σχετικά με την καλλιέργεια, είναι η παραγωγή σπόρων τους οποίους διαθέτουν αφιλοκερδώς στον χώρο της Μονής, το πρώτο Σάββατο κάθε Σεπτεμβρίου με μια γιορτή ανταλλαγής παραδοσιακών σπόρων, εμπειριών και προϊόντων.

Η έκθεση «Γεύσεις Μαγνησίας, όψεις και μνήμες της διατροφής στη Μαγνησία», που οργανώθηκε από τη Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου και τον Φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού Αποθέματος», και που συμπληρώνεται με τη θαυμάσια έκδοση του λευκώματος με τίτλο «Γεύσεις Μαγνησίας, Όψεις και μνήμες της διατροφής στη Μαγνησία», το οποίο αποτελεί και την πρώτη έκδοση του νέου εκδοτικού οίκου της Ι.Μ.Δ. «Ιδιόμελον», παρατείνεται και θα λειτουργεί μέχρι το τέλος Απριλίου, καθώς ήταν αίτημα κοινού και κυρίως σχολικών μονάδων που δεν πρόλαβαν να την επισκεφθούν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου