ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Βαθιές ιστορικές ρίζες

βαθιές-ιστορικές-ρίζες-163449

Με εορταστικό κλίμα και θρησκευτική ευλάβεια, την Κυριακή 21 Ιανουαρίου, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες εκδηλώσεις προς τιμήν του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου εξ Ιωαννίνων, προστάτη της Ηπειρωτικής Αδελφότητας του νομού Μαγνησίας. Την προκαθορισμένη ημέρα, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, διοργανώνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Αδελφότητας οι εορτασμοί της πρωτοχρονιάτικης εκδήλωσης για τα μέλη και τους φίλους της, με στόχο τη συνεύρεση των Ηπειρωτών που ζουν στον νομό μας.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις έχουν θρησκευτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό χαρακτήρα και θα ξεκινήσουν με την καθιερωμένη αρτοκλασία στη μνήμη του Αγίου Γεωργίου εξ Ιωαννίνων, που θα τελεστεί μετά τη θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως στον Βόλο. Θα ακολουθήσει η ευλογία και κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας στο VOLOS PALACE HOTEL, στην αίθουσα «ΜΑΓΝΗΣΙΑ» στις 11:30μ.μ. και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν καλωσόρισμα και χαιρετισμοί.

Καλεσμένος στη φετινή εκδήλωση είναι ο Βασίλης Γκανιάτσας από την Ανω Καλεντίνη Αρτας, ο οποίος θα την πλαισιώσει με προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ του, με τίτλο «Σέλτσο Σουλιώτες – Η Θυσία». Σε αυτό, παρουσιάζεται από τον δημιουργό με τη δύναμη της κινηματογραφικής τέχνης, με σεβασμό στην ιστορία και την παράδοση, η τραγική ιστορία του ενός από τα τρία τμήματα που αποχώρησαν από το Σούλι τον Δεκέμβριο του 1803, μετά από συμφωνία με τον Αλή Πασά. Αναφέρεται στη γενιά των Μποτσαραίων και Κουτσονικαίων, που μετά την αθέτηση της συμφωνίας από τον Αλή, αποκλείστηκε στο μοναστήρι του Σέλτσου στα σύνορα Αρτας Θεσσαλίας, στις όχθες του Αχελώου.

Πρόκειται για ένα τραγικό αυτό γεγονός, καθώς από τα περίπου 1.250 άτομα των Σουλιωτών, επέζησαν μόνο 52 (μεταξύ αυτών και ο Μάρκος Μπότσαρης, 13 ετών). Η διάρκεια του ντοκιμαντέρ είναι 40 λεπτά και είναι παραγωγή του Βασίλη Γκανιάτσα, όπως και όλες οι εργασίες του, χωρίς τη συμμετοχή κανενός φορέα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου