ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Δέκα χρόνια δημιουργίας της Βασιλικής Πέρκα

δέκα-χρόνια-δημιουργίας-της-βασιλική-215426

Σημαντική εκδήλωση αποτελεί η έκθεση γλυπτικής της Βασιλικής Πέρκα «10 Χρόνια Δημιουργίας», που έχει αναδρομικό χαρακτήρα και εγκαινιάζεται μεθαύριο Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, στις 7.00 το βράδυ, στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα.

Η έκθεση περιλαμβάνει δείγματα δουλειάς της τελευταίας δεκαετίας της επιτυχημένης γλύπτριας Βασιλικής Πέρκα, που εξακολουθεί να δημιουργεί με πηλό, υλικό δύσκολο και ευάλωτο στην επεξεργασία του.

Τρεις είναι οι ενότητες των έργων που παρουσιάζονται σε αυτή την έκθεση. Η πρώτη περιλαμβάνει ανθρώπινες φιγούρες σε φυσικό μέγεθος. Αυτές είναι αποδομένες στιβαρά, κάποιες μετωπικές και στατικές, που μας παραπέμπουν στη μεγάλη παράδοση της αρχαϊκής γλυπτικής, και άλλες στραμμένες κατά τρία τέταρτα με έντονη κίνηση ζωντανή και χαριτωμένη.

Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει μια σειρά μουσικών και χορευτών σε μικρότερο του φυσικού μέγεθος. Μοναχικές φιγούρες οι περισσότερες με δεσπόζουσα αυτή του ζεϊμπέκη, αλλά και ζευγάρια χορευτών, με δυναμική κίνηση και ένταση αποτυπώνουν την προσπάθειά τους να ακολουθήσουν τον ρυθμό.

Η τρίτη ενότητα αναφέρεται στο ζωικό και φυτικό βασίλειο. Πουλιά (πελαργοί, γλάροι, περιστέρια), σκυλιά, γάτες που μας γυρίζουν πίσω στην αρχαία αιγυπτιακή γλυπτική, καθώς και ένας όνος, επιπλέον και ελιά κυρίαρχο δένδρο στη χώρα μας με πολλαπλούς συμβολισμούς. Όλα αυτά είναι σε φυσικό μέγεθος ρεαλιστικά, άλλα στατικά και άλλα σε κίνηση, ζωγραφισμένα νατουραλιστικά και με λεπτομερή απόδοση.

Η Ιστορικός Τέχνης, Μάγδα Κουμπαρέλου, που θα προλογίσει την έκθεση της γλύπτριας, αναφέρει χαρακτηριστικά στο σημείωμά της: «Σε μια εποχή, όπως αυτή που διανύουμε, επαναπροσδιορισμού δεδομένων αξιών σε όλα τα επίπεδα και σε αυτό της τέχνης, η γλυπτική της Βασιλικής Πέρκα μας προβληματίζει, μας υπενθυμίζει και κυρίως επαναφέρει και ανατροφοδοτεί την ατομική και συλλογική μνήμη. Στην απόλυτα κατευθυνόμενη και εμπορευματοποιημένη εικόνα όπως είναι αυτή του σήμερα που κατακλύζει την καθημερινότητά μας , η Πέρκα μάς παραδίδει με τα γλυπτά της μια καθαρή ματιά, αντίστοιχη αυτής των παιδιών με το καθαρό βλέμμα, και μας προτείνει μια διαχρονική πολυπολιτισμική φιλοσοφική προσέγγιση σε αυτή».

Η «Μαγνήτων Κιβωτός», με την εκδήλωση αυτή συνεχίζει τη συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, στο πλαίσιο «Μνημονίου συνεργασίας» που έχει υπογραφεί προ μηνών. Για τον λόγο αυτό, θα παρευρεθεί και θα χαιρετίσει την εκδήλωση εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Η εκδήλωση θα κλείσει με χαιρετισμό του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, προέδρου της «Μαγνήτων Κιβωτού».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου