ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Πνοές ανέμων σε αρχαία καράβια

πνοές-ανέμων-σε-αρχαία-καράβια-266312

Εγκαινιάζεται σήμερα Σάββατο 21 Οκτωβρίου στις 19.30 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου η έκθεση με τίτλο «Πνοές ανέμων κινούν καράβια», η οποία θα «φιλοξενηθεί» στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, από το 2008 στα πλαίσια της επικοινωνιακής δράσης «Περιβάλλον και Πολιτισμός» για την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας, έχοντας ως κεντρικό άξονα τον δεσμό των τεσσάρων στοιχείων της φύσης με τη ανθρώπινη σκέψη και τη δημιουργία, επέλεξε για τη διετία 2017-2018 τη θεματική του αέρα, ο οποίος αποτελεί βασικό στοιχείο της ατμόσφαιρας και δομικό στοιχείο της φύσης.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, συμμετέχοντας και φέτος στον επικοινωνιακή αυτή δράση πανελλαδικής εμβέλειας, οργανώνει περιοδική έκθεση στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου με τίτλο «Πνοές ανέμων κινούν καράβια». Σκοπός της είναι να συνδέσει το στοιχείο του αέρα με τους ανέμους που αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης της ναυσιπλοΐας, μέσω της οποίας αναπτύσσονται εμπορικές δραστηριότητες.

Η έκθεση οργανώθηκε με βάση τα ποικίλα ανασκαφικά ευρήματα της Μαγνησίας και των Βορείων Σποράδων με τα οποία αποκαλύπτονται πολυδιάστατα και διαχρονικά τα δίκτυα επικοινωνίας, εμπορικών και αλιευτικών δραστηριοτήτων. Τα επιλεγμένα ευρήματα εκτίθενται όλα για πρώτη φορά και θα δώσουν μια φρέσκια ματιά και ερμηνεία σε ιστορικά γεγονότα, θα τεκμηριώσουν παλαιότερες εικασίες, θα πλουτίσουν τα δεδομένα της μόνιμης έκθεσης την οποία έρχονται εν πολλοίς να συμπληρώσουν.

Τα καράβια της έκθεσης, με τη βοήθεια των ανέμων, επιχειρούν ένα νοερό ταξίδι στο θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου, του Εύξεινου Πόντου και της ανατολικής Μεσογείου, ξεκινώντας από την εποχή του Λίθου και συνεχίζοντας στην εποχή του Χαλκού, με έμφαση στο λιμάνι της Ιωλκού, στην εποχή του Σιδήρου, στην Αρχαϊκή Κλασική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο με επίκεντρο το κοσμοπολίτικο λιμάνι της Δημητριάδος. Το νήμα του χρόνου θα συνεχίσει το ταξίδι του μέχρι τα βυζαντινά χρόνια, διαγράφοντας έτσι ένα πλήρη ιστορικό κύκλο που αναδεικνύει για πρώτη φορά θεματικά τις εμπορικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου