ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διαθεσσαλικές εκδηλώσεις για το έτος 1917

διαθεσσαλικές-εκδηλώσεις-για-το-έτος-191-308320

Καθώς συμπληρώνεται εφέτος ένας αιώνας από έτος το 1917, πέντε θεσσαλικά πολιτιστικά σωματεία από τις τέσσερις θεσσαλικές πρωτεύουσες ανέλαβαν την πρωτοβουλία να οργανώσουν από κοινού σειρά εκδηλώσεων στα Τρίκαλα, τη Λάρισα, τον Βόλο και την Καρδίτσα με τίτλο «Θεσσαλία: ένας αιώνας από το πολυσήμαντο έτος 1917». Τα σωματεία είναι: η Φιλολογική Ιστορική Αρχαιολογική Λαογραφική Εταιρεία Θεσσαλίας (Φ.Ι.Α.Λ.Ε.Θ.), η Εταιρία Θεσσαλικών Ερευνών (ΕΘΕ) – Βόλος, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Λάρισας – Λάρισα, ο Φιλολογικός Ιστορικός Λογοτεχνικός Σύνδεσμος (Φ.Ι.Λο.Σ.) – Τρίκαλα, οι Φίλοι Μουσείου Πόλης – Καρδίτσα. Συντονιστής των εκδηλώσεων είναι ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χαράλαμπος Χαρίτος.

Ήδη πραγματοποιήθηκε με επιτυχία επιστημονική ημερίδα στα Τρίκαλα στις 27 Απριλίου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα ακολουθήσει η ημερίδα της Λάρισας στις 6 Οκτωβρίου, του Βόλου στις 13 Οκτωβρίου και της Καρδίτσας στις 14 Οκτωβρίου.

Η ημερίδα του Βόλου θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας στις 13 Οκτωβρίου ημέρα Παρασκευή με έναρξη στις 5 το απόγευμα. Το πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνει κεντρική ομιλία από διακεκριμένο επιστήμονα, προβολή βίντεο τεκμηρίωσης και εισηγήσεις επικεντρωμένες σε σημαντικά τοπικά γεγονότα του έτους 1917.

Ο Πρώτος Παγκόσμιος πόλεμος και ο Εθνικός διχασμός είναι τα κεντρικά γεγονότα. Οι συνέπειες σοβαρές. Ο πληθυσμός μαστίζεται από τα προβλήματα του επισιτισμού, την αισχροκέρδεια, το λαθρεμπόριο και τελικά από την πείνα. Στον Βόλο μεγάλες επαγγελματικές κατηγορίες της εποχής, όπως οι λεμβούχοι, οι λιμενεργάτες, οι καπνεργάτες κ.ά. περιπίπτουν επί μακρόν σε κατάσταση απόλυτης ανεργίας και αντιμετωπίζουν έντονα το φάσμα της πείνας. Οι αντιδράσεις του πληθυσμού στα φαινόμενα αυτά καταστέλλονται με βίαιο τρόπο. Στις συνθήκες του διχασμού πολλοί αντιμετωπίζουν στο πολιτικό πεδίο διώξεις. Τα σχολεία υπολειτουργούν, ώστε το σχολικό έτος 1916 – 1917 να ολοκληρωθεί με πολύ πρωτότυπο τρόπο. Κεντρικό γεγονός για τη Θεσσαλία και για τον Βόλο είναι η Γαλλική κατοχή που θα έχει καταλυτικές επιπτώσεις σε διάφορα πεδία και κυρίως στο πολιτικό.

Τα γεγονότα αυτά αποτελούν τη θεματολογία της ημερίδας. Σύντομα η Τοπική Οργανωτική Επιτροπή θα ανακοινώσει το πλήρες πρόγραμμα με τα ονόματα των εισηγητών και τους τίτλους των εισηγήσεων.

Εξ άλλου προβλέπεται εντός του 2017 η έκδοση κοινού τόμου των πέντε συνεργαζόμενων θεσσαλικών πνευματικών φορέων, στον οποίο εκτός από τις εισηγήσεις στις ημερίδες θα περιέχονται και άλλες ενδιαφέρουσες σχετικές επιστημονικές μελέτες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου