ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σήμερα η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κώστα Ακρίβου

σήμερα-η-παρουσίαση-του-νέου-βιβλίου-τ-413709

Το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός» σε συνεργασία με το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, το Στέκι Πολιτισμού Μετα-Μορφώσεις (ΚΕΘΕΑ-ΠΙΛΟΤΟΣ),τις εκδόσεις Μεταίχμιο και το βιβλιοπωλείο Η Πένα, παρουσιάζουν το νέο βιβλίου του συντοπίτη μας συγγραφέα- εκπαιδευτικού, Κώστα Ακρίβου «Τελευταία νέα από την Ιθάκη», σήμερα Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017, στις 8.30 μ.μ., στην αυλή του Αρχοντικού Ζαφειρίου στον Άγιο Ονούφριο.

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Νίκος Θρασυβούλου, δημοσιογράφος Πολιτισμού και Διευθυντής της Αλυσίδας Πολιτισμού ΙΑΝΟΣ της Αθήνας. Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Πηνελόπη, Τηλέμαχος, Ποσειδώνας, Ευρύκλεια, Ωραία Ελένη, Αγαμέμνονας, Αχιλλέας, Αθηνά, Λαέρτης, Νέστορας, Ερμής, Λευκοθέα, Οδυσσέας… Είναι μερικοί από τους ήρωες (ή τους λιγότερο ήρωες) που “κατοικούν” στο πρόσφατο βιβλίο του Κώστα Ακρίβου, με τίτλο ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ (εκδόσεις Μεταίχμιο). Οι 26 ιστορίες του βιβλίου είναι εμπνευσμένες από αντίστοιχα ομηρικά πρόσωπα, όμως η δράση τους τοποθετείται στα νεότερα χρόνια της ελληνικής ιστορίας. Έτσι, Τηλέμαχος είναι το τσιγγανάκι που νοσταλγεί τον πατέρα του, Αθηνά είναι η προστάτιδα των αγαπημένων της, Λαέρτης γίνεται ο Κολοκοτρώνης όταν σπαράζει για τον αδικοχαμένο γιο του, ο βασιλιάς Μενέλαος μετουσιώνεται σε χωροφύλακα, σε Ερμή μεταβάλλεται ένας Τούρκος αγγελιαφόρος, Αντίκλεια είναι η μάνα που νοιάζεται για τον γιο της, η Καλυψώ γητεύει έναν χήρο πατέρα φοιτητή, η καπάτσα που λέει τα χαρτιά μετατρέπεται σε Τειρεσία, ο Νέστορας διαπρέπει ως επιδέξιος βιοπαλαιστής του προηγούμενου αιώνα, ο Καβάφης μεταμορφώνεται σε Μέντορα, το άταφο Κρητικόπουλο των βαλκανικών πολέμων γίνεται ένας άλλος Ελπήνορας, Ευρύκλεια είναι η τροφός ελιά…

“Καπετάνιος” και σ΄ αυτό το ταξίδι είναι ο Οδυσσέας. Μονάχα, όμως, που πρόκειται για έναν Οδυσσέα έκπληξη.

Ο Κώστας Ακρίβος γεννήθηκε στις Γλαφυρές Βόλου το 1958. Μέχρι στιγμής έχει εκδώσει δεκατέσσερα αφηγηματικά βιβλία και πήρε μέρος σε συλλογικές εκδόσεις, ανθολογίες, καθώς και στη συγγραφή δύο σχολικών εγχειριδίων. Μυθιστορήματα και διηγήματά του έχουν μεταφραστεί σε αρκετές ευρωπαϊκές γλώσσες. Συνεργάστηκε με το ΕΚΕΒΙ στα προγράμματα “Λέσχες Ανάγνωσης” και “Συγγραφείς στα σχολεία”. Το 2013 παρουσιάστηκε στο Ιμαρέτ Καβάλας το θεατρικό του έργο “Ο γηραιός πατήρ μου” από το φεστιβάλ Φιλίππων, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη. Διηύθυνε τη σειρά ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ και ήταν ο συντονιστής της διαδικτυακής λέσχης ανάγνωσης ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΑ ΒΙΒΛΙΑ. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων».

Στην παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Ακρίβου, θα συμμετέχουν σχολιάζοντας δημιουργικά τα μέλη της Ομάδας Ανάγνωσης του στεκιού πολιτισμού Μετα-Μορφώσεις, το οποίο υποστηρίζεται από το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ και εθελοντές. Η Ομάδα Ανάγνωσης έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί από το 2016, πετυχαίνοντας το μοίρασμα της αναγνωστικής εμπειρίας, την απόκτηση νέων λογοτεχνικών εμπειριών και τη διεύρυνση του ορίζοντα προσδοκιών των μελών της.

Επίσης, θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Ν. Θρασυβούλου, ο οποίος πέρα από την ιδιότητά του ως Δ/ντής Αλυσίδας Πολιτισμού ΙΑΝΟΣ της Αθήνας, επί 10 χρόνια υπήρξε Ραδιοφωνικός Παραγωγός και Αναπληρωτής Γεν. Διευθυντής στο ΒΗΜΑ FM 99,5.Σήμερα είναι υπεύθυνος του κύκλου «Συναντήσεις με Συγγραφείς» και «Θεατρικές συναντήσεις».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου