ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αφιέρωμα στον Γιάννη Μουγογιάννη

αφιέρωμα-στον-γιάννη-μουγογιάννη-449641

Στη μνήμη του πνευματικού δημιουργού Γιάννη Μουγογιάννη αφιερώνεται η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων (9η Ιουνίου) με πρωτοβουλία των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ.Α.Κ.) στον νομό Μαγνησίας και του Κέντρου Πολιτισμού «Ιωλκός», με αφορμή τη συμπλήρωση τριών χρόνων από τον θάνατό του.

Ο Γιάννης Μουγογιάννης είχε καταθέσει στα ΓΑΚ ένα μέρος του πολύτιμου προσωπικού του αρχείου, κάτι που συνεχίστηκε από τις κόρες του Φιλομήλα και Αγγελική. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει έκθεση με σπάνια τεκμήρια από το αρχείο του, τα δημοσιεύματά του και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Μιας και η Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων είναι ημέρα γιορτής για την αρχειακή κοινότητα, είναι μία ευκαιρία να τιμηθεί ένας από τους σημαντικότερους δωρητές των ΓΑΚ καθώς και η 50χρονη πολυσχιδής πνευματική του προσφορά.

Εφαρμόζοντας τον θεσμό του Open Day τα ΓΑΚ την Παρασκευή 9 Ιουνίου θα παραμείνουν ανοικτά για το κοινό όλη την ημέρα από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει από κοντά τα πολύτιμα αρχεία και το συγγραφικό έργο του Γιάννη Μουγογιάννη.

Ο Γιάννης Μουγογιάννης γεννήθηκε το 1939 στον Βόλο. Ήταν πτυχιούχος της Ανωτάτης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (ΑΣΟΕ) και επαγγελματικά σταδιοδρόμησε στην Τράπεζα της Ελλάδας. Το 2014 με τον θάνατό του συμπληρώθηκαν πενήντα χρόνια πνευματικής δραστηριότητας που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 1964.

Κείμενά του δημοσιεύτηκαν στις τοπικές εφημερίδες καθώς και στα περιοδικά «Ρόπτρο», «Μακρινίτσα», «Ιωλκός», «Βίγλα» και πολλά ακόμη. Για αρκετά χρόνια συνεργάστηκε με τον Ραδιοφωνικό Σταθμό ΕΡΑ σε θέμα ιστορίας και λογοτεχνίας, καθώς και με την ελληνική εκπομπή του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Στοκχόλμης, όπου και ανέπτυσσε θέματα του πνευματικού βίου της Ελλάδας.

Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας θεσσαλικών Ερευνών διατελώντας μέλος του ΔΣ της για πολλές θητείες, καθώς και υπεύθυνος του επιστημονικού της περιοδικού «Αρχείο Θεσσαλικών Μελετών». Επίσης υπήρξε μέλος της «Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών», της «Ένωσης Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδος», του «Συνδέσμου Ελλήνων Ιστορικών Συγγραφέων» και του Ελληνικού Τμήματος της «Διεθνούς Εταιρείας Κριτικών Λογοτεχνίας». Διετέλεσε ακόμη μέλος του ΔΣ του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας Βόλου, καθώς και αντιπρόεδρος του Ιδρύματος «Νικολάου και Ελένης Πορφυρογένη» στην Αγριά.

Έχει δημοσιεύσει 16 αυτοτελή βιβλία και 26 ανάτυπα. Μερικά από τα έργα του είναι:

«Ο Βολιώτικος Πολιτισμός του Μεσοπολέμου», «Πτυχές του Βολιώτικου Πολιτισμού 1940-1990», «Ο Γεώργιος Καραμάνης και το Σανατόριο στα Χάνια Πηλίου», «Οι Σιδηρόδρομοι Θεσσαλίας», «Οι πτυχές του Αγροτικού Ζητήματος», «Η Τράπεζα Ηπειροθεσσαλίας», «Η Πανθεσσαλική Αγροτική Ένωση». Έργα του έχουν μεταφραστεί στα σουηδικά και αγγλικά.

Μεγάλη του αγάπη υπήρξε η φωτογραφία και δεν έχανε την ευκαιρία να απαθανατίζει με τον φακό του τα ατέλειωτα ταξίδια του, αλλά και τις καθημερινές του στιγμές.

Ήταν παντρεμένος με την κοινωνική λειτουργό και πρώην πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου Γιάννα, με την οποία απέκτησαν δύο κόρες, τη Φιλομήλα και την Αγγελική.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου