ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Δράσεις για παιδιά και εφήβους

δράσεις-για-παιδιά-και-εφήβους-507227

Περισσότερες από 1.400 αιτήσεις μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών, γονέων από την ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, αλλά και από την υπόλοιπη Θεσσαλία, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, ακόμη και την Πελοπόννησο έχουν καταγραφεί από τους διοργανωτές του «2ου Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου 2017» που ανοίγει τις πύλες του σήμερα 6 Απριλίου στον Βόλο και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 9 Απριλίου. Η εκδήλωση των εγκαινίων να πραγματοποιείται αύριο, Παρασκευή 7 Απριλίου στις 18.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ν. Ιωνίας.

Την ευθύνη της διοργάνωσης, έχει η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Βόλου, με τη συνδιοργάνωση της Αντιδημαρχίας Παιδείας και Πολιτισμού Δ. Βόλου και του ΔΟΕΠΑΠ- ΔΗΠΕΘΕ Δ. Βόλου, αλλά και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (μαζί με το Γραφείο Σχολικών Συμβούλων και τους υπεύθυνους των τμημάτων σχολικών δραστηριοτήτων), την ΕΛΜΕ Μαγνησίας και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας, σε άμεση δράση με τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Αρωγοί της προσπάθειας είναι η Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού με τον φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός» και το Επιμελητήριο Μαγνησίας.

Στη διοργάνωση συμμετέχουν ως υποστηρικτές-συμμετέχοντες (με αλφαβητική σειρά), η «Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά», το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ–Κύκλος του Ελληνικού και Παιδικού Βιβλίου, το «Εργαστήριο Λόγου και Πολιτισμού κατεύθυνση Λογοτεχνίας και Παιδικού Βιβλίου» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το «Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων» (ΚΕ.ΒΙ.ΜΑ.ΣΥ), το Κέντρο Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «Ιωλκός», ο Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων Αφήγησης (Π.Ο.Φ.Α.), η «Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών» , ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Μαγνησίας και το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Όρασης «Μάγνητες Τυφλοί».

Στη διάρκεια του φεστιβάλ θα υπάρχει bazaar με πασχαλινά είδη που έχουν δημιουργήσει μητέρες – μέλη συλλόγων γονέων, υπέρ της «Κιβωτού του Κόσμου» του Βόλου, παιδιά της οποίας θα συμμετάσχουν στα εργαστήρια, ενώ τη δική τους συμμετοχή, δίνοντας μια άλλη διάσταση στην προσπάθεια του φεστιβάλ, θα έχουν και παιδιά – πρόσφυγες που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις «Μόζας». Σε ό,τι αφορά στην «Κιβωτό», πέρα από το bazaar που θα γίνει, όσοι επιθυμούν θα μπορούν να πραγματοποιούν κλήση ή να στέλνουν μήνυμα στον πενταψήφιο αριθμό «19828», (με κόστος 2,48 ευρώ κλήση/sms συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), για την ενίσχυση των προσπαθειών του συγκεκριμένου φορέα.

Για δεύτερη φορά, θα βρεθούν μαζί το ίδιο τετραήμερο στον Βόλο 70 και πλέον συγγραφείς, εικονογράφοι, μουσικοί και ηθοποιοί, επιστήμονες κ.ά. από την πόλη μας, την υπόλοιπη Θεσσαλία, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, καθώς και άλλες πόλεις, αλλά κι από την Κύπρο , προκειμένου να «στήσουν» από κοινού με μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, εργαστήρια με επίκεντρο το βιβλίο, με τη συμμετοχή 39 εκδόσεων και αυτοεκδόσεων, 84 τίτλων βιβλίων. Το όλο πρόγραμμα του φεστιβάλ συμπεριλαμβάνει και πολύ σημαντικές πολιτιστικές δράσεις, όπου θα έχουν τη ευκαιρία να απολαύσουν όσοι θα συμμετέχουν στις δράσεις του.

Συμμετοχή φιλολόγων

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν .Μαγνησίας στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, που πραγματοποιείται στον Βόλο και στο οποίο συμμετέχει ως συνεργαζόμενος φορέας, διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Παιδική και εφηβική λογοτεχνία με σημείο αναφοράς την κρίση» σήμερα Πέμπτη 6 Απριλίου στο Πολιτιστικό κέντρο Ν. Ιωνίας και ώρα 6 – 8μ.μ. Θα μιλήσουν οι συγγραφείς παιδικών και εφηβικών λογοτεχνικών βιβλίων Μάνος Κοντολέων και Γιώτα Φώτου. Τη συζήτηση που θα ακολουθήσει, θα συντονίσει ο φιλόλογος-συγγραφέας Διονύσης Λεϊμονής.

Το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός»

Το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός» συμμετέχει σε αυτή την τόσο σημαντική συνδιοργάνωση προσκαλώντας τη συγγραφέα Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου, μεθαύριο Σάββατο 8 Απριλίου στις 7μ.μ, για να παρουσιάσει το βιβλίο της «Βιβλιοφαγία: Η αποτελεσματικότερη υγιεινή διατροφή» με αναφορά στα μυθιστορήματα της συγγραφέως: «Στη σκιά της πράσινης βασίλισσας», «Η προφητεία του κόκκινου κρασιού» και «Το φιλί της λύκαινας». Η συγγραφέας θα επιχειρήσει να εξάρει την ανάγκη της φιλαναγνωσίας και πώς μπορούμε να στρέψουμε τους νέους στην ανάγνωση καλών λογοτεχνικών έργων.

«Βιβλιότοπος» Δήμου Π. Φαλήρου

Τη χαρά να φιλοξενήσουν την οργανωτική επιτροπή του «Βιβλιότοπου» του Δήμου Π. Φαλήρου Αττικής, έχουν οι συνδιοργανωτές, του «2ου Φεστιβάλ Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου» που θα πραγματοποιηθεί στον Βόλο από τις 6 έως τις 9 Απριλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας, ενώ η συγκεκριμένη δράση θα γίνει το Σάββατο 8 Απριλίου στη μία το μεσημέρι, σε χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η οργανωτική επιτροπή των εκδηλώσεων, αποτελούμενη από τις: Μαρία Μηλαίτη Μαρία Τρύφων και Αγγελική Μαστρομιχαλάκη θα παρουσιάσει την επιτυχημένη συνταγή που κάνει τις εκδηλώσεις του βιβλιότοπου να είναι πολυεπίπεδες, πολυσυμμετοχικές, διαδραστικές, επιμορφωτικές. Εκδηλώσεις που προάγουν την φιλαναγνωσία και που δίνουν στο καλό παιδικό βιβλίο τη θέση που του ταιριάζει μέσα στο μυαλό και στις καρδιές των παιδιών .

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου