ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το ντοκιμαντέρ «Aenigma est» στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας

το-ντοκιμαντέρ-aenigma-est-στο-μουσείο-πλινθ-598352

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) ξεκινά ειδικό κύκλο προβολών με τίτλο: «Ιχνηλατώντας τόπους, ανθρώπους και ιστορίες», προβάλλοντας κάθε μήνα δημιουργικά ντοκιμαντέρ διακεκριμένων Ελλήνων σκηνοθετών, σε διαφορετικό μουσείο του δικτύου του. Σκοπός των προβολών είναι η ανάδειξη της δημιουργικής πνοής του ελληνικού ντοκιμαντέρ καθώς και η ευαισθητοποίηση του κοινού μέσα από εικόνες και αφηγήσεις που προσφέρουν γνώσεις αλλά και εγείρουν προβληματισμούς.

Σε αυτό το πλαίσιο, τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου στις 19:00, θα προβληθεί το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Aenigma est»(1990 – 72’), του Δημήτρη Μαυρίκιου, στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας στο Βόλο.

Πρόκειται για ένα ποιητικό ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στη ζωή του μεγάλου Ιταλού ζωγράφου, γλύπτη και συγγραφέα Τζιόρτζιο ντε Κίρικο (1888-1978), ο οποίος γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στο Βόλο. Η ταινία παρακολουθεί την εξέλιξη του έργου του θεμελιωτή της μεταφυσικής ζωγραφικής, μέσα από τους πίνακες και τα κείμενά του, κυρίως ποιήματα και δοκίμια, από όπου αναδεικνύεται η προσωπικότητα, το ύφος και η ποιητική του έργου του.

Το «Aenigma est» απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας – ντοκιμαντέΝΤΕ ΚΙΡΙΚΟρ στο 31ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Την προβολή θα προλογίσει ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μαυρίκιος ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου