ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ρεσιτάλ πιάνου στο Βόλο

ρεσιτάλ-πιάνου-στο-βόλο-634505

Το Μουσικό Σχολείο Βόλου, στο πλαίσιο της πολιτιστικής του δράσης, παρουσιάζει τον διεθνούς φήμης σολίστ του πιάνου Λάμπη Βασιλειάδη σ’ ένα μοναδικό και σπάνιο ρεσιτάλ με έργα των L.V. Beethoven, L.V. Beethoven, F.Liszt την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στις 20:00 στην αίθουσα της Παλιάς Ηλεκτρικής με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ο Κ. Βασιλειάδης υπογραμμίζει ότι : «Τα τρία έργα συμβολίζουν τρεις κρίσιμες στιγμές στη ζωή του ήρωα. Το μοτίβο της Τρίτης συμφωνίας σε μια έξαρση δεξιοτεχνικών παραλλαγών για το πιάνο σφύζει από ορμή και πάθος για τη ζωή, ενώ η φούγκα ξεκάθαρα φωτίζεται από στοιχεία θεϊκής παρέμβασης. Η Πέμπτη συμφωνία, μνημειώδες έργο, συμβολίζει την κορύφωση του προσωπικού στοιχείου: στην ιστορική συγκυρία των Ναπολεόντειων Πολέμων αντανακλάται η δραματικότητα της εποχής και η αγωνία του προμηθεϊκού ήρωα για την σωτηρία του κόσμου. Ο Λιστ με απόλυτο σεβασμό στο πρωτότυπο μεταγράφει το κείμενο επινοώντας νέους συσχετισμούς. Στη Σονάτα έργο 109, καθώς ο Μπετόβεν μετά από τις τραγικές αντιπαραθέσεις με το ίδιο του το πεπρωμένο, αναγεννάται στην απομόνωση του δικού του εσωτερικού κόσμου, το στοιχείο που τονίζεται εδώ είναι αυτό της αναδημιουργίας. Πρόκειται για τη φάση της Επιστροφής την οποία στη συναυλία αναδεικνύουν συμβολικά οι παραλλαγές στο τελευταίο έργο της σονάτας. Μέσα από τη συγκεκριμένη επιλογή έργων επιδιώκεται η αναζήτηση των μυστικών διασυνδέσεων τους, ενώ παράλληλα η ερμηνευτική προσέγγιση φιλοδοξεί να παρασύρει τον ακροατή στο να αντιληφθεί το βαθύτερο νόημα που συνδέει τα τρία μουσικά κείμενα μεταξύ τους, προβάλλοντάς τα ως κομβικά σημεία στην ζωή ενός ανθρώπου».

Επισημαίνεται ότι το πρωί της 9 Δεκεμβρίου ο διακεκριμένος πιανίστας και πανεπιστημιακός δάσκαλος θα δώσει διάλεξη στους μαθητές του σχολείου με θέμα: «Μουσική Εκπαίδευση στην Ελλάδα: Μια πρακτική φιλοσοφία».

Ο κ. Βασιλειάδης ζει και εργάζεται από το 2002 στην Κέρκυρα ως Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Είναι Διευθυντής του Τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών και μεριμνά ιδιαίτερα με την στήριξη της πιανίστας Hideyo Harada για την ιστορική και ερμηνευτική εμβάθυνση στην ρωσική πιανιστική σχολή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου