ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Τραγωδία της Ελλάδας 1916-1923

η-τραγωδία-της-ελλάδας-1916-1923-711596

Η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ», παρουσιάζει έναν αυτόπτη μάρτυρα, τον λοχία Παναγιώτη Παναγιώτου ή Νώτα από την Αγία Παρασκευή Βόλου, που με το Ημερολόγιό του κατέγραψε την Τραγωδία της πατρίδας μας από το 1916 έως το 1923. Πρόκειται για το νέο βιβλίο που εξέδωσαν οι «ΙΩΝΕΣ» σε επιμέλεια του Δημήτρη Κωνσταντάρα-Σταθαρά με τίτλο: «Πολεμικό Ημερολόγιο του λοχία Παναγιώτη Παναγιώτου 1916-1923, Αιχμάλωτος στο Γκαίρλιτς της Γερμανίας 1916-1919, Πολεμιστής και αιχμάλωτος στη Μικρά Ασία 1921-1923», σελίδες 120.

Το βιβλίο θα το παρουσιάσουν ο συμπολίτης μας κ. Αθανάσιος Καραθανάσης, Ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και ο κ. Θεόδωρος Νημάς, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και βασικός ιδρυτής-«ψυχή» του Φιλολογικού Ιστορικού Λογοτεχνικού Συνδέσμου Τρικάλων (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) που έχει ασχοληθεί με την «υπόθεση του Γκαίρλιτς». Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η κ. Αργυρώ Μάμαλη-Κοπάνου, γ.γ. της Εστίας «ΙΩΝΕΣ». Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και βουλευτής κ. Χρήστος Μπουκώρος.

Το βιβλίο αρχίζει με το κεφάλαιο «Αιχμάλωτος στο Γκαίρλιτς της Γερμανίας 1916-1919», την απίστευτη, όσο και άγνωστη περιπέτεια στο ελληνικό κοινό ενός ολοκλήρου ελληνικού Σώματος Στρατού, του Δ΄ Σ.Σ. με έδρα την Καβάλα, που «παραδόθηκε» στους Γερμανούς και έτσι 7.000 περίπου άνθρωποι, μεταξύ αυτών και ο Π.Π., οδηγήθηκαν «αιχμάλωτοι» στο Γκαίρλιτς της Γερμανίας για δυόμισι χρόνια. Εκεί, Έλληνες στρατιώτες και αξιωματικοί- πολλοί από την περιφέρεια Μαγνησίας- «αιχμάλωτοι» μέσα και έξω από περιφραγμένο στρατόπεδο έζησαν μια ιδιότυπη ζωή, που για πολλούς άλλαξε την επαγγελματική, κοινωνική και πολιτική τους πορεία. Στο Παράρτημα του μέρους αυτού γίνεται λόγος και για έναν άλλο στρατιώτη-λοχία, τον Κωνσταντίνο Αγορίτση από τον Άγιο Λαυρέντιο, που ήταν κι αυτός «αιχμάλωτος» στο Γκαίρλιτς και συνέχεια πολεμιστής στο Μικρασιάτικο μέτωπο. Το μέρος αυτό συμπληρώνεται από αποσπάσματα και φωτογραφίες από το βιβλίο του Γεράσιμου Αλεξάτου «Οι Έλληνες του Γκαίρλιτς 1916-1919» για να συμπληρωθούν τα κενά της όλης «υπόθεσης του Γκαίρλιτς».

Στο δεύτερο μέρος γίνεται λόγος για τη Μικρασιατική Εκστρατεία και την επίθεση του ελληνικού στρατού το 1921 στο βαθύ και αχανές μικρασιατικό μέτωπο μέχρι τον Σαγγάριο. Ο Παναγιώτης Παναγιώτου συμμετέχει με ενθουσιασμό σ’ αυτήν την προέλαση και καλπασμό του ελληνικού στρατού και περιγράφει με λεπτομέρειες τα γεγονότα. Όμως εκεί καθηλώνεται στο Εσκί Σεχήρ…και απορεί για την αδράνεια… Αν και υποφέρει γράφει «και όλα για τη γλυκειά μας Πατρίδα» (10 Ιουλίου 1922).

Ώσπου στις 13 Αυγούστου 1922 εκδηλώνεται η επίθεση του τουρκικού στρατού, που την περιγράφει δραματικά και αρχίζει η οπισθοχώρηση της Μονάδας του μέχρι το λιμάνι των Μουδανιών. Εκεί με άλλους στρατιώτες παραδόθηκαν στους «συμμάχους» Γάλλους (είχαν υπογράψει με τους Τούρκους τη Συμφωνία της Άγκυρας στις 20 Οκτωβρίου 1921) και, οι οποίοι τους παρέδωσαν στα γιουρούκια του κεμαλικού στρατού για «περιποίηση»! Στο τρίτο μέρος περιγράφεται η «φριχτή αιχμαλωσία» του με τα μελανότερα χρώματα, που διαβάζεις και συγκλονίζεσαι.

Ο Δημήτρης Κωνσταντάρας-Σταθαράς, ο επιμελητής της έκδοσης, συμπληρώνει με υποσέλιδες σημειώσεις (61) στα σημεία που χρήζουν περαιτέρω επεξήγηση.

Η παρουσίαση θα πλαισιωθεί από έκθεση φωτογραφιών από τα αρχεία της οικογένειας Παναγιώτη Παναγιώτου (από το γιο του Αχιλλέα Π. Παναγιώτου) από το Γκαίρλιτς και τη Μικρά Ασία και του Κωνσταντίνου Αγορίτση (από την κόρη του κ. Καίτη Κ. Αγορίτση-Καραγιάννη), που διέσωσε ένα πλήθος φωτογραφιών (στρατιωτικές από το Γκαίρλιτς, τοπία του Γκαίρλιτς, καρτ-ποστάλ αλληλογραφίας με ποικίλα μηνύματα και από τη Μικρά Ασία).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί, σε συνδιοργάνωση με τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.ΑΠ.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίουκαι ώρα 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας (Πολιτιστικό Άλσος «Ανδρέα Βαλαχή».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου