ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Βραβεύονται 20 μαθητές Γυμνασίων

βραβεύονται-20-μαθητές-γυμνασίων-832750

Η τελετή βράβευσης θα γίνει την Τετάρτη 15 Ιουνίου, στις 6 μ.μ., στο Τσαλαπάτα

Είκοσι μαθητές ισάριθμων Γυμνασίων της Μαγνησίας, διακρίθηκαν στο μαθητικό διαγωνισμό ελληνικής γλώσσας «Χρ. Τσολάκης», που πραγματοποιήθηκε μέσα στον Απρίλιο. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά 306 μαθητές. Οι διακριθέντες, ένας από κάθε σχολείο, πρόκειται να βραβευτούν σε ειδική εκδήλωση, την Τετάρτη 15 Ιουνίου, στο Πλινθοκεραμοποιείο Τσαλαπάτα, στις έξι το απόγευμα.

Οι μαθητές που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό είναι οι εξής: Μαρία Μυλωνά από το 3ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας, Αντωνία – Στέλλα Κουγκούνη από το Ιδιωτικό Σχολείο Προμηθέας Ζωή – Δανάη Αστερατάκη από το Μουσικό Σχολείο Βόλου Σάββας Καρατζίδης από το Γυμνάσιο Βελεστίνου, Θοδωρής Τζούμας από το Γυμνάσιο Σκιάθου, Αγγελίνα Καλοπήτα από το 1ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας, Βασιλική Ανδρέογλου από το 7ο Γυμνάσιο Βόλου, Ειρήνη Γκαμάλια από το Γυμνάσιο Ν. Αγχιάλου, Ουρανία Διόμα από το Γυμνάσιο Αλοννήσου, Αικατερίνη Ακριβοπούλου από 5ο Γυμνάσιο Βόλου, Μαίρη Πρωτόπαππα από το 3ο Γυμνάσιο Βόλου, Ευαγγελία Σταμούλου από το Γυμνάσιο Γλώσσας, Τζένη Κουκουτσέλου από το Γυμνάσιο Στεφανοβικείου, Σωτήρης Γκίκας από το Γυμνάσιο Ευξεινούπολης, Ελευθερία Κατσάνη από το Γυμνάσιο Σκοπέλου, Ελπίδα Μπασματζή από το 4ο Γυμνάσιο Βόλου, Ασπασία Κουτσελίνη από το Γυμνάσιο Ζαγοράς, Δημήτρης Μπιλιούρης από το 9ο Γυμνάσιο Βόλου, Αρετή Λέκκα από το Γυμνάσιο Αγριάς Ιωάννα Μαρία Βογδάνου από το 2ο Γυμνάσιο Βόλου.

Ο Γλωσσικός Διαγωνισμός στηρίχθηκε σε ιδέα που εμπνεύστηκε και υλοποίησε κατά το παρελθόν στο 3ο Γυμνάσιο Βόλου η φιλόλογος Σοφία Κανταράκη, αρχικά σε ενδοσχολικό επίπεδο και κατόπιν σε ευρύτερο πλαίσιο. Πέρυσι ήταν η χρονιά που ο διαγωνισμός αναπτύχθηκε με τη συμμετοχή και 2ου σχολείου, την εποπτεία του Σχολικού Συμβούλου Φιλολόγων Γ. Κοντομήτρου και την ενεργό συνδρομή του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας. Επίσης, πέρυσι ήταν η πρώτη φορά που αφιερώθηκε στη μνήμη του αείμνηστου παιδαγωγού και συγγραφέα των σχολικών εγχειριδίων της νεοελληνικής γλώσσας Χρ. Τσολάκη, βιβλία του οποίου προσφέρθηκαν ως δώρο στους διακριθέντες μαθητές από την κ. Στάσα Τσολάκη, σύζυγο του αείμνηστου παιδαγωγού.Φέτος, ο Γλωσσικός Διαγωνισμός Χρ. Τσολάκης πραγματοποιήθηκε ενδοσχολικά τις δύο τελευταίες διδακτικές ώρες τη Δευτέρα 11 Απριλίου 2016 με τη συμβολή και συμμετοχή της Σχολικού Συμβούλου Φιλολόγων Β. Μαγκαφά και την εθελοντική προσφορά εργασίας ομάδας εκπαιδευτικών, μελών του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας, που αποτέλεσαν την Οργανωτική Επιτροπή του Διαγωνισμού και παράλληλα διόρθωσαν τα γραπτά των συμμετεχόντων μαθητών: Ε. Χατζηδημητρίου, πρόεδρος Συδνέσμου Φιλολόγων, Β. Μαντζώρου, γραμματέας Συνδέσμου Φιλολόγων, Α. Γώγου, Σ. Κανταράκη, Μ. Χατζή.

Στην πραγματοποίησή του συνέβαλαν ακόμη οι διευθυντές σχολικών μονάδων και οι φιλόλογοι -ιδιαίτερα της Γ τάξης- οι οποίοι ανέλαβαν το ρόλο των εμψυχωτών των μαθητών για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό.

Στόχος του Γλωσσικού Διαγωνισμού «Χρ. Τσολάκης» είναι να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές το ρόλο και τις δυνατότητες της γλώσσας και του λόγου ώστε να επιδιώκουν τη συνεχή γλωσσική – νοητική τους ανάπτυξη. Αλλωστε, έχει διατυπωθεί ότι γλώσσα και νόηση (σκέψη) αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου φύλλου χαρτιού. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές της Γ’ Γυμνασίου και η ύλη του δεν είναι καθορισμένη εκ των προτέρων, αλλά έχει σχέση με τη γλωσσική περιουσία του μαθητή, δηλαδή αφορά τις βασικές γνώσεις που πρέπει να έχει κατακτήσει ένας τελειόφοιτος του Γυμνασίου (σύνθεση περίληψης, δομή παραγράφου, κύρια γραμματικο-συντακτικά φαινόμενα) και περιλαμβάνει ασκήσεις διαβαθμισμένης δυσκολίας με ευχάριστο τρόπο παρουσίασης.

Στους μαθητές που διακρίθηκαν θα δοθούν δώρα και θα απονεμηθούν βραβεία σε επίσημη τελετή βράβευσης που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πλινθοκεραμοποιείου Τσαλαπάτα την Τετάρτη 15 Ιουνίου, στις 6 μ.μ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, κατά την ημέρα της απονομής των βραβείων , θα γίνει σύντομη αναφορά στην ιστορία του διαγωνισμού, στα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη φετινή διεξαγωγή του για τη νεοελληνική γλώσσα και θα παρουσιαστεί το γλωσσικό σχήμα του ευφημισμού σε σχέση με τη νόηση. Θα ακολουθήσει η Πειραματική Σκηνή Ν. Ιωνίας που θα παρουσιάσει δύο κωμικές ιστορίες από την πρόσφατη θεατρική της δουλειά: πίνακας ζωγραφικής, απλά μαθήματα μαμάδων σε δύο νέους που σχεδιάζουν να παντρευτούν. Τα δώρα του διαγωνισμού είναι πλούσια, προσφορές των κοινωνικών εταίρων της πόλης που δέχτηκαν να συνδράμουν στην τελετή βράβευσης: ημερήσια εκδρομή – μίνι κρουαζιέρα , δωρεάν συνδρομές για εκμάθηση αθλημάτων, βιβλία για παιδιά, αναλώσιμα είδη, μπλουζάκια κ.α. Σύμφωνα με τη σχολική σύμβουλο φιλολόγων, κ. Μαγκαφά, «ο διαγωνισμός αυτός αποτελεί καινοτομία και η στήριξή του στα πρώτα του βήματα από όλη την τοπική κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα θα αποτελέσει πρόκριμα για την περαιτέρω διεύρυνσή του σε πανθεσσαλικό, ενδεχομένως, επίπεδο στο μέλλον».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου