ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκδήλωση για τον Μωραϊτίδη

εκδήλωση-για-τον-μωραϊτίδη-846735

Ο Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός», ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος», συνδιοργανώνουν την εκδήλωση «Ο Αλέξανδρος Μωραϊτίδης και ο μοναχός Ανδρόνικος», αφιερωμένη στο σπουδαίο Ελληνα διηγηματογράφο και δοκιμιογράφο, Αλέξανδρο Μωραϊτίδη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο τη Δευτέρα 23 Μαΐου, 7 μ.μ, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, (Κ. Καρτάλη & Ανθ. Γαζή) στο πλαίσιο της «Πανθεσσαλικής Σύναξης Ιερέων», και στη Σκιάθο την Τρίτη 24 Μαΐου στις 6:30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Μπούρτζι του δήμου Σκιάθου.

Ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μεταλληνός, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος μέσα από την ομιλία του «Κολλυβάδες: Οι προοδευτικοί της ορθοδοξίας», θα αναφερθεί στην επιρροή της Κολλυβάδικης παράδοσης της Σκιάθου, στο έργο του Αλ. Μωραϊτίδη, και ο κύριος Σταύρος Σταύρου, αναπληρωματικό μέλος της Εφορείας του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», του οποίου η ομιλία έχει τον τίτλο «Αλέξανδρος Μωραϊτίδης, χειρόγραφα, προσωπικά αντικείμενα και το ανέκδοτο κείμενο», η εκδήλωση θα κλείσει η Βλάζια Φαϊδά, με ανάγνωση κειμένων του Αλ. Μωραϊτίδη.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας των τριών φορέων και με αφορμή τον εορτασμό των 150 χρόνων από την ίδρυση του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», στον οποίο ο Αλέξανδρος Μωραϊτίδης, ήταν τακτικό μέλος από το 1872, προτάθηκε από τον κύριο Σταύρου Σταύρο, η διοργάνωση εκδήλωσης, αφιερωμένη στον Αλέξανδρο Μωραϊτίδη. Στην εκδήλωση θα παρουσιασθεί ένα ανέκδοτο διήγημά του, το οποίο είχε στην κατοχή της η κυρία Μύριαμ Ευθυμιάδη – Τσαρούχη, απόγονος του Αλέξανδρου Μωραϊτίδη και κόρη του Ευθύμιου Ευθυμιάδη, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος της κοινότητας της Σκιάθου για 36 χρόνια και συνετέλεσε στη δημιουργία των βασικών υποδομών της Σκιάθου, και επί προεδρίας του κατασκευάστηκε η προτομή του Αλέξανδρου Μωραϊτίδη, έργο του καταξιωμένου γλύπτη Νικόλαου Παυλόπουλου, γνωστού ως Νικόλα.

Οι διοργανωτές ευχαριστούν θερμά τους χορηγούς Olympic Air και Aegean, και το δήμο Σκιάθου για την παραχώρηση της αίθουσας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου