ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αφιέρωμα στη Μαντώ Μαυρογένους

αφιέρωμα-στη-μαντώ-μαυρογένους-62528

Τα Εκπαιδευτήρια «Προμηθέας» παρουσιάζουν παράσταση τιμώντας την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου

Τα Εκπαιδευτήρια «Προμηθέας» γιορτάζουν την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας με τη θεατρική παράσταση «Μαντώ Μαυρογένους» η οποία θα παρουσιαστεί σήμερα Παρασκευή 18 Μαρτίου στις 20:30 στο Δημοτικό θέατρο Ν. Ιωνίας Βόλου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ την παράσταση συνοδεύουν μουσικοί παραδοσιακών οργάνων.

Οι παραστάσεις των Εκπαιδευτηρίων έχουν καταστεί πλέον θεσμός στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης μας. Εξάλλου, η θεατρική ομάδα του «Προμηθέα» θα μπορούσε να συγκριθεί με άλλες σύγχρονες εφηβικές θεατρικές ομάδες της Ελλάδας, καθώς έχει στο ενεργητικό της αρκετές επιτυχημένες παραστάσεις με εντυπωσιακά σκηνικά και αξιοσημείωτες ερμηνείες των συντελεστών της.

Κεντρική ηρωίδα του έργου, την οποία ενσαρκώνει, η Κουγκούνη Αντωνία, μαθήτρια της Γ’ Γυμνασίου, είναι η Μαντώ Μαυρογένους, εξέχουσα προσωπικότητα του εθνικού αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία (1821).

H Δρ. Μορφωνιού Χριστίνα, ιστορικός – συγγραφέας – υπεύθυνη των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Βόλου «Προμηθέας» υπογραμμίζει ότι «η Μαντώ (Μαγδαληνή) Μαυρογένους είναι μία ηρωική και συνάμα τραγική μορφή που σφράγισε με την παρουσία και τη δράση της τα χρόνια της επανάστασης του 1821. Υπήρξε μία γυναίκα – σύμβολο για την ελληνική παλιγγενεσία και μαζί με άλλες ηρωικές μορφές της εποχής, ανήκει πλέον στη σφαίρα του πανθέου. Η Μαντώ, δεν προσέφερε για την ελευθερία της πατρίδας της μόνο τα χρήματα και τον προσωπικό ηρωισμό της».

Παράλληλα η κ. Μορφωνιού επισημαίνει ότι «η σπάνια αυτή γυναίκα, πρωτοπόρος για την εποχή της, υπήρξε η μεγάλη αδικημένη του ’21. Και ως άνθρωπος και ως ιστορική φυσιογνωμία. Η απελευθέρωση της Ελλάδας δεν έφερε τη Μαντώ τη δικαίωση που της οφειλόταν. Ηταν μάλλον μια δικαίωση μειωτική για την ηρωίδα. Και έναντι της τεράστιας προσφοράς της, η οποιαδήποτε παροχή ήταν προκλητικά χαμηλή και προσβλητική».

Οπως σημειώνει, κλείνοντας η κ. Μορφωνιού, «δυστυχώς παρά τις επισταμένες έρευνες το μνήμα της Μαντώς δεν μπόρεσε να εντοπιστεί στο παλιό κοιμητήριο της παροικίας. Μένει σε εμάς το χρέος να μη σκεπάσει για πάντα, την καθαρότητα της μορφή της, η σκόνη της λησμονιάς, που είναι ο μόνος αληθινός θάνατος»…

Φιλανθρωπική εκδήλωση

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σωματείο Γονέων, φίλων και αποφοίτων του «Προμηθέα» με αφορμή την παράσταση αφιέρωμα στην αγωνίστρια του ’21 αγκαλιάζει την προσπάθεια της Κουζίνας Αλληλεγγύης, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να ενισχύσουν το φιλανθρωπικό έργο με την προμήθεια σχετικών κουπονιών. Τα Εκπαιδευτήρια διατυπώνουν ευχαριστίες στο δήμο Βόλου για την ευγενική παραχώρηση του Δημοτικού Θεάτρου Ν. Ιωνίας Βόλου, τους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και όλους όσοι συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση της θεατρικής παράστασης που προβάλλει την αυτοθυσία και την αυταπάρνηση της ηρωίδας της ελληνικής επανάστασης, Μαντώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου