ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αφιέρωμα στη Μαντώ Μαυρογένους

αφιέρωμα-στη-μαντώ-μαυρογένους-68097

Τα Εκπαιδευτήρια «Προμηθέας» γιορτάζουν την επέτειο της εθνικής Παλιγγενεσίας με τη θεατρική παράσταση «Μαντώ Μαυρογένους» την Παρασκευή 18 Μαρτίου στις 20:30 στο Δημοτικό θέατρο Ν. Ιωνίας Βόλου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Σημειώνεται ότι το έργο συνοδεύουν μουσικοί παραδοσιακών οργάνων.

Οι παραστάσεις των Εκπαιδευτηρίων έχουν καταστεί πλέον θεσμός στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλης μας. Εξάλλου, η θεατρική ομάδα του «Προμηθέα» θα μπορούσε να συγκριθεί με άλλες σύγχρονες εφηβικές θεατρικές ομάδες της Ελλάδας, καθώς έχει στο ενεργητικό της αρκετές επιτυχημένες παραστάσεις με εντυπωσιακά σκηνικά και αξιοσημείωτες ερμηνείες των συντελεστών της. Κεντρική ηρωίδα του έργου, την οποία ενσαρκώνει, η Κουγκούνη Αντωνία, μαθήτρια της Γ’ Γυμνασίου, είναι η Μαντώ Μαυρογένους, εξέχουσα προσωπικότητα του εθνικού αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία (1821).

Η Μαντώ (Μαγδαληνή το βαπτιστικό της όνομα) Μαυρογένους γεννήθηκε το 1796 ή το 1797 στην Τεργέστη, όπου ο πατέρας της Νικόλαος Μαυρογένης, γόνος της ονομαστής φαναριώτικης οικογένειας των Μαυρογένηδων με καταγωγή από τις Κυκλάδες, ασχολείτο με το εμπόριο. Σύμφωνα με τον Γάλλο φιλέλληνα στρατιωτικό και συγγραφέα Μαξίμ Ρεμπό (1760-1842), η Μαντώ γνώριζε γαλλικά και ιταλικά. Ηταν προικισμένη μ’ ένα γλυκύτατο χαρακτήρα, αλλά «όταν μιλάει για την ελευθερία της πατρίδας της, φλογίζεται, η συζήτηση ζωντανεύει και τα λόγια της κυλάνε με μια φυσική ευγλωττία που σου κρατούν την ανάσα».

Με την έναρξη της Επανάστασης, έσπευσε στη Μύκονο (29 Δεκεμβρίου 1821, σύμφωνα με τον Κασομούλη) και πρωτοστάτησε στην εξέγερση των κατοίκων του νησιού. Διέθεσε μεγάλα χρηματικά ποσά για τον εξοπλισμό και την επάνδρωση μυκονιάτικων πλοίων και κατά τις πληροφορίες ξένων, κυρίως, περιηγητών έλαβε μέρος σε επιχειρήσεις εναντίον των Τούρκων στην Κάρυστο, στο Πήλιο και τη Φθιώτιδα (1823). Στις 11 Οκτωβρίου 1822 ηγήθηκε του αγώνα των κατοίκων της Μυκόνου για την απόκρουση της απόβασης των αλγερινών πειρατών στο νησί. Από τις ελληνικές πηγές προκύπτει ότι το 1823 το Βουλευτικό αναγνώρισε με απόφασή του τις ως τότε υπηρεσίες της και της απένειμε το βαθμό του αντιστρατήγου. Τον Μάιο του 1825 η Μαντώ πρόσφερε στην κυβέρνηση ομολογίες 30.000 γροσίων και ζήτησε να διατεθούν για να λάβει μέρος η ίδια, με όσους στρατιώτες θα τής διέθετε η διοίκηση, σε επιχειρήσεις εναντίον των Τουρκοαιγυπτίων.

Η οικονομική ενίσχυση του Αγώνα από τη Μαντώ Μαυρογένους και γενικότερα η δράση της, όπως οι επιστολές της προς τις φιλελληνίδες τής Γαλλίας και της Αγγλίας, κατέστησαν θρυλικό το όνομά της στους ευρωπαϊκούς φιλελληνικούς κύκλους και η προσωπογραφία της τυπώθηκε και κυκλοφόρησε το 1827 σε όλη την Ευρώπη.

Μετά τη δολοφονία του Καποδίστρια (1831) τα προβλήματα επιβίωσης οξύνθηκαν για την ηρωίδα, ενώ επιδεινώθηκαν και οι σχέσεις με την οικογένειά της. Η μητέρα της, αλλά και ο σύζυγος της αδελφής της την κατηγορούν ότι κατασπατάλησε τη μεγάλη οικογενειακή περιουσία. Αναγκάζεται τότε να απευθύνει επιστολή προς τον βασιλιά Όθωνα και να του διεκτραγωδήσει την κατάστασή της. Δεν λαμβάνει καμία απάντηση.

Εγκαθίσταται στη Πάρο, όπου υπήρχαν συγγενείς της, αλλά για κακή της τύχη θα προσβληθεί από τυφοειδή πυρετό. Ενα πρωινό του Ιουλίου του 1840 η ηρωίδα θα κλείσει για πάντα τα μάτια της, σε ηλικία 44 ετών, σχεδόν λησμονημένη απ’ όλους.

«Ο Φιλανθρωπικός χαρακτήρας της εκδήλωσης»

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σωματείο Γονέων, φίλων και αποφοίτων του «Προμηθέα» με αφορμή την παράσταση αφιέρωμα στην αγωνίστρια του 1821 αγκαλιάζει την προσπάθεια της Κουζίνας Αλληλεγγύης, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να ενισχύσουν το φιλανθρωπικό έργο με την προμήθεια σχετικών κουπονιών. Τα Εκπαιδευτήρια διατυπώνουν ευχαριστίες στο δήμο Βόλου για την ευγενική παραχώρηση του Δημοτικού Θεάτρου Ν. Ιωνίας Βόλου, τους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και όλους όσοι συνέβαλλαν στην πραγματοποίηση της θεατρικής παράστασης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου