ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στα χνάρια του Μικρασιατικού Ελληνισμού

στα-χνάρια-του-μικρασιατικού-ελληνισ-111974

Σεμινάριο χορών Σμύρνης και Ερυθραίας από το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περιοχή, θα προσεγγίσει χορευτικά και λαογραφικά το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα πραγματοποιήσει, το διήμερο Σάββατο 13 και Κυριακή 14 Φεβρουαρίου στο Βόλο, με εκπαιδευτή το γνωστό φιλόλογο – ερευνητή του Μικρασιατικού Ελληνισμού, Θοδωρή Κοντάρα.

Τα τραγούδια και οι χοροί της περιοχής Σμύρνης και Ερυθραίας πέρασαν ολοζώντανα στις καρδιές των Ελλήνων, αφού έτσι τα μετέφεραν στους πρώτους καταυλισμούς οι Μικρασιάτες πρόσφυγες. Εκεί που ο χορός και το τραγούδι έπαιξε σπουδαίο και καταλυτικό ρόλο στην εμψύχωση και την ένταξή τους στη νέα πατρίδα. Τα αναρίθμητα τραγούδια των παραλίων δέχτηκαν λόγω της γεωγραφικής τους θέσης επιδράσεις από το Αιγαίο, την Ανατολή, και την Ευρώπη, αφού είναι γνωστό η Σμύρνη είχε τον «αέρα» μιας ευρωπαϊκής μεγαλούπολης. Η οικονομική ευμάρεια της αστικής τάξης και των εμπόρων της έδιναν έντονη αστική νοοτροπία και ευρωπαϊκό χαρακτήρα που εκφράζονταν μουσικά με μπάντες και ορχήστρες, οι οποίες χάριζαν διασκέδαση στους χορευτές με καντρίλιες, λανσιέδες, πόλκες, βαλς κ.ά.

Οταν όμως οι Σμυρνιοί ήθελαν να γλεντήσουν παραδοσιακά, όπως και όλοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής χόρευαν μπάλλους σε διάφορες παραλλαγές, τα «βαλίσματα», όπως τα έλεγαν παλιά (στριφογυριστοί μπάλλοι). Στα νεότερα χρόνια η λέξη «μπάλλος» σήμαινε και χοροεσπερίδα, ενώ γιορτές που κάνανε στο Μπουρνόβα τις ονομάζανε «μπαλάκια». Αντικριστοί χοροί ή καρσιλαμάδες αργά η γρήγορα χασάπικα, συρτοί χοροί, και σίγουρα οι αντρικοί χοροί ζεμπέκικος και αφτάλικος με ύφος αρρενωπό και αυτοσχεδιασμούς μεγάλης δεξιότητας στα βήματα και στα χέρια.

Το διήμερο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα του Σαββάτου 13 Φεβρουαρίου (στις ώρες 15.45 έως 20.00) και την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου το πρωί (στις ώρες 11.00 – 14.00).

Για πληροφορίες και εγγραφές συμμετοχής στην Γραμματεία του Λ.Ε.Β. καθημερινά τα πρωινά (Κοραή 79) και στα τηλέφωνα: 2421033938 & 2421305753.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου