ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» στον Αγιο Γεώργιο της Νηλείας

παραμύθια-και-μύθοι-στου-κένταυρου-τ-389573

Τιμητικές εκδηλώσεις και επιστημονικές προσεγγίσεις χρωματίζουν την σημερινή ημέρα του 5ου Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» στον Άγιο Γεώργιο της Νηλείας που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του ΕΟΤ.

Σήμερα στις 9.30μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στην αυλή του ναού του Αγίου Γεωργίου τιμητική εκδήλωση βράβευσης του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βασίλη Δ. Αναγνωστόπουλου για την προσφορά του στο θεσσαλικό και ελληνικό παραμύθι.

Η αφορμή δίνεται με την έκδοση και κυκλοφορία του έργου του «Λαϊκά παραμύθια της Θεσσαλίας» σε δύο τόμους, ενώ λίγο αργότερα θα γίνει αφήγηση από την ομάδα «Παραμυθανθός» με τίτλο: «Κι άλλες φορές φτεροχτυπά ψηλά, πάνου απ’ τα στάχυα» με υλικό επιλεγμένο από τη συλλογή.

Λίγο νωρίτερα στις 7.00μ.μ. και στο Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Γεωργίου Νηλείας θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες του «Θερινού Σχολείου Παραμυθιών». Εκεί παρουσιάζονται ανακοινώσεις και εισηγήσεις από επιστήμονες, ερευνητές και ειδικούς μελετητές των παραμυθιών, προκειμένου να έρθει στην επιφάνεια του ευρύ κοινού μια άλλη πλευρά του είδους που ξεπερνά τα πλαίσια της ψυχαγωγίας.

Οι ομιλητές για το 2015 είναι οι: Βασίλης Δ. Αναγνωστόπουλος (Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας): «Το λαϊκό θεσσαλικό παραμύθι».

Κώστας Λιάπης (Ερευνητής, συγγραφέας): «Ανιχνεύσεις στο πηλιορείτικο λαϊκό παραμύθι» και εμπλουτίζεται από εξειδικευμένες ανακοινώσεις όπως των:

Άννα Αγγελοπούλου (Ανθρωπολόγος και Ψυχαναλύτρια Πανεπιστήμιο Paris III, Sorbonne Nouvelle): «Ο αδερφός της Σταχτοπούτας: Το παραμύθι του Σταχτογιάννη, του τεμπέλη ακαμάτη που έγινε ήρωας».

Απόστολος Παπαθανασίου (δικηγόρος – ιστορικός, συγγραφέας)-πρώην δημάρχος Βόλου: «Τα «Λαϊκά Παραμύθια της Θεσσαλίας» από έρευνα του Β. Δ. Αναγνωστόπουλου» -Μάρως Μερτζάνη (Δρ. Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας, ερευνήτρια-συνεργάτιδα του Κέντρου Γλωσσών και Επικοινωνίας του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Pelotas, Brazil) «Γλωσσικοί συμβολισμοί στους μύθους της Βραζιλίας και της Ελλάδας». Οι εκδηλώσεις έχουν είσοδο ελεύθερη και υποστηρίζονται από την Πρεσβεία της Βραζιλίας στην Αθήνα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου