ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Προσεγγίζοντας την ιστορία

προσεγγίζοντας-την-ιστορία-615413

Επίκαιρη εκδήλωση διοργανώνεται το Σάββατο 21 Μαρτίου στο Πνευματικό Κέντρο

Συνεχίζονται και αυτό το μήνα οι ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις του φορέα Πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός», στο πλαίσιο του Θεματικού Ετους 2015, «Μάγνητες και ο πολιτισμός της Θάλασσας».

Εκδήλωση, που είναι ενταγμένη στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Μαρτίου στις 19.00, στο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μ.Δ. (Κ. Καρτάλη – Αν. Γαζή).

Την εκδήλωση – παρουσίαση συνδιοργανώνουν ο φορέας πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός», για την διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και οι εκδόσεις «Αρχονταρίκι».

Η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, της οποίας πρόεδρος είναι ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, βλέποντας ότι η Επανάσταση του 1821 έχει πέσει κατά καιρούς θύμα μονομερών και μη τεκμηριωμένων θεωρήσεων, αποφάσισε να οργανώσει μέχρι το 2021, δέκα συνέδρια, μέσω των οποίων να προσεγγίσει την αλήθεια και να αποκαλυφθεί ο πραγματικός χαρακτήρας προσώπων και γεγονότων εκείνης της εποχής.

Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί τρία συνέδρια στην Αθήνα με εξαιρετική επιτυχία.

Στην εκδήλωση αυτή θα εμφανιστεί και θα αναλυθεί ο συλλογικός τόμος που περιλαμβάνει τα πρακτικά του Β’ Συνεδρίου με τον τίτλο «Η ζωή των υπόδουλων Ελλήνων επί Τουρκοκρατίας» και είναι η πρώτη φορά που θα παρουσιαστεί εκτός Αθηνών. Θα ακουστούν τεκμηριωμένες θέσεις γύρω από την ιστορία και τον πολιτισμό μας, στοιχεία απαραίτητα για την στήριξη όλων μας την περίοδο αυτή της οικονομικής κρίσης και κρίσης αξιών.

Τον τόμο αυτό θα παρουσιάσουν, μέσα από τις ομιλίες τους οι νέοι Επιστήμονες.

Η Δρ Ιστορικός Κατερίνα Γαλάνη θα μιλήσει με θέμα: «Η Ναυτιλία των Ελλήνων στις παραμονές της Ελληνικής Επανάστασης» και ο συντοπίτης Δρ Φιλοσοφίας Δημήτριος Μπαλτάς για την «Ταυτότητα και συλλογικός βίος των Ελλήνων στα χρόνια της Τουρκοκρατίας».

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικό σχήμα που θα παρουσιάσει πρόγραμμα από έντεχνα και παραδοσιακά τραγούδια σχετικά με την Επανάσταση. Το αποτελούν οι αξιόλογοι νέοι μουσικοί Στέφανος Δορμπαράκης (Κανονάκι και τραγούδι), Χρήστος Δαλιάνης (Βιολί και τραγούδι), Αλέξανδρος Καψοκαβάδης (Κιθάρα και τραγούδι).

Την εκδήλωση θα κλείσει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.

H Δρ Κατερίνα Γαλάνη γεννήθηκε στον Πειραιά και σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με υποτροφία του ΙΚΥ ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές (M.Sc) στην Οικονομική Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο Wolfson College. Στο ίδιο πανεπιστήμιο, εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή , η οποία απέσπασε το 2012, το βραβείο Frank Broeze καλύτερης διατριβής από την International Maritime Economic History Association.

Εχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα, σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιεύσει άρθρα για τη ναυτιλιακή και οικονομική ιστορία σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Διετέλεσε Junior Research Fellow στο Saint Antony’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και Postan Post-Doctoral Fellow στο Institute of Historical Research (IHR) στο Λονδίνο. Εχει διδάξει Οικονομική Ιστορία στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης ενώ σήμερα, ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια, διδάσκει κατ’ ανάθεση Ναυτιλιακή και Οικονομική Ιστορία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Συμμετέχει επίσης στο ερευνητικό έργο «Η Μαύρη Θάλασσα και οι πόλεις – λιμάνια, 1774-1914. Ανάπτυξη, σύγκλιση και συνδέσεις με την παγκόσμια οικονομία», που χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

O Δρ Δημήτρης Μπαλτάς γεννήθηκε στο Βόλο. Σπούδασε κλασσική Φιλολογία στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου αργότερα έλαβε διδακτορικό δίπλωμα Φιλοσοφίας με θέμα: «Οντολογικά ζητήματα στο έργο του Γεωργίου Παχυμέρη». Ασχολείται με ζητήματα βυζαντινής και ρωσικής φιλοσοφίας.

Εχει δημοσιεύσει τα βιβλία: Ρώσοι φιλόσοφοι (Αθήνα, 2002), Θέματα ρωσικής φιλοσοφίας (Αθήνα, 2004), Οψεις της κοσμολογίας και της ανθρωπολογίας του Νικηφόρου Βλεμμύδη (Αθήνα, 2007) και Σταθμοί της ρωσικής φιλοσοφίας (Αθήνα, 2008).

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου