ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αυξάνονται τα περιστατικά βίας σε γυμνάσια και λύκεια

αυξάνονται-τα-περιστατικά-βίας-σε-γυμ-642033

Ημερίδα για το φαινόμενο διοργανώνουν το 2ο Γυμνάσιο – 2ο Λύκειο Βόλου

Ο εκφοβισμός και η άσκηση βίας μεταξύ των εφήβων υπήρχαν πάντα στο πλαίσιο της ανάγκης του εφήβου για αναγνώριση από την παρέα, στην ανάδειξή του ως αρχηγού μιας ομάδας, που δεν ανέχεται τον ανταγωνισμό είτε την αδιάφορη και συχνά αρνητική στάση κάποιου μέλους. Η εφηβεία είναι η ηλικία κατά την οποία αναδεικνύεται η προσωπικότητα, οι τάσεις, η δυναμική του ατόμου μέσα στην ομάδα, είτε αυτή είναι η σχολική τάξη είτε η εξωσχολική παρέα. Τα μέσα που χρησιμοποιούνται είναι η επίδειξη, το νταηλίκι, η πλατιά αναγνώριση, η επιβολή του νόμου του ισχυρού. Οποιος διαφωνεί πρέπει να αναμετρηθεί ή να απομονωθεί. Αν μάλιστα ο διαφωνών αποδειχθεί ότι είναι ένας «αδύναμος κρίκος», δηλ. συνεσταλμένος και άτολμος ή οπαδός της μη βίας, κινδυνεύει να υποστεί αφόρητη μοναξιά, εμπαιγμό και συχνά να γίνει θύμα ψυχολογικής και σωματικής βίας.

Η αύξηση τέτοιων συμπτωμάτων τα τελευταία χρόνια στα Γυμνάσια και τα Λύκεια και η πλημμελής πληροφόρηση μαθητών, καθηγητών και γονέων στους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου, ώθησε το 2ο Γυμνάσιο Βόλου και το 2ο Γενικό Λύκειο Βόλου, σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των δύο σχολείων και με τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων της Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Μαγνησίας να διοργανώσουν ημερίδα με θέμα «Χτίζοντας Υποστηρικτικές σχέσεις στην Εφηβεία».

Η ημερίδα θα διεξαχθεί την Τετάρτη 4 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα, στο «Αχίλλειο».

Θα παρουσιαστούν βίντεο μαθητών των δύο σχολείων με αφηγήσεις, εμπειρίες και απόψεις σχετικά με την ενδοσχολική βία, με την επιμέλεια και την παρουσίαση των καθηγητριών, υπευθύνων για την ενδοσχολική βία: την κοινωνιολόγο κ. Κλεοπάτρα Μπατζούκη για λογαριασμό του 2ου ΓΕΛ Βόλου και την φιλόλογο κ. Εφη Κεχαγιά για το 2ο Γυμνάσιο Βόλου.

Θα ακολουθήσουν εισηγήσεις από την κ. Χριστίνα Ρούση – Βέργου, Διδάκτορα Ψυχολογίας της προσωπικότητας, Επιστημονική Συνεργάτιδα του Κέντρου Εφαρμοσμένης Ψυχολογικής Ερευνας και Ψυχοπαιδαγωγικής Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τίτλο ομιλίας: «Ο εκφοβισμός μάς αφορά όλους» και την κ. Αικατερίνη Βούλγαρη, Διδάκτορα Ψυχολογίας, Επιστημονική Συνεργάτιδα του Κέντρου Εφαρμοσμένης Ψυχολογικής Ερευνας και Ψυχοπαιδαγωγικής Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μέλος ΕΔΙΠ του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπ/σης του Παν/μίου Θεσσαλίας, με τίτλο ομιλίας: «Σχολικός εκφοβισμός και προβλήματα εθισμού στην εφηβεία».

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ερωτήσεις και διάλογο πάνω στο θέμα της σχολικής βίας ανάμεσα στο κοινό και στους ομιλητές.

Στην παραπάνω εκδήλωση καλούνται οι γονείς και μαθητές των δύο σχολείων αλλά και γονείς και ενδιαφερόμενοι όλων των σχολείων.

Είσοδος ελεύθερη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου