ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διάλεξη για τα μουσικά όργανα

διάλεξη-για-τα-μουσικά-όργανα-687377

Θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου

Διάλεξη με θέμα «Τα μουσικά όργανα… πριν τη Συμφωνική Ορχήστρα» θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου στις 8:00 μ.μ στην αίθουσα συναυλιών «Ερση Σαράτση» του Δημοτικού Ωδείου Βόλου.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της ενότητας «Χειμωνανθός» που είναι ένας νέος ετήσιος κύκλος εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων του Δημοτικού Ωδείου Βόλου, ο οποίος εντάσσεται στο πλαίσιο προγραμματισμού της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Δήμου Βόλου. Εμπνευστής του είναι ο Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου, Ανδρέας Μιμαίος. Την καλλιτεχνική διεύθυνσή του έχουν ο Ανδρέας Μιμαίος, συνθέτης και διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου, και ο Ντίνος Μαστρογιάννης, σολίστ Πιάνου και καθηγητής. Θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην πόλη μας στην καρδιά του χειμώνα ξεκινώντας από τις αρχές του έτους 2015.

Η εκδήλωση είναι μια παρουσίαση, με πλούσιο ακουστικό και οπτικό υλικό, της κατασκευής, του ήχου και της εξέλιξης των μουσικών οργάνων στην Ευρώπη από τον Μεσαίωνα μέχρι τον 18ο αιώνα. Παράξενα πνευστά, πρωτότυπα έγχορδα, πρώιμες μορφές των σημερινών πληκτροφόρων και η τεράστια οικογένεια του λαούτου. Μουσική πολυφωνική, χορευτική, λόγια, αυτοσχεδιαστική, όλες οι εκδοχές του πλούτου των αιώνων που …λείπουν από τη μουσική μας εκπαίδευση, θα παρελάσουν στο Δημοτικό Ωδείο του Βόλου, στη διάλεξη με ομιλητή τον Νίκο Παναγιωτίδη…

Η καλλιτεχνική του δραστηριότητα με την ιδιότητα του εκτελεστή άλλοτε της κλασικής κιθάρας και άλλοτε των Αναγεννησιακών και Μπαρόκ οργάνων (λαούτο, κιθάρα, θεόρβη) περιλαμβάνει ρεσιτάλ, συναυλίες Μουσικής Δωματίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συμμετοχές σε Ορχήστρες με σημαντικούς μαέστρους, εμφανίσεις μεταξύ άλλων σε εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθήνας – Θεσσαλονίκης και του Φεστιβάλ Αθηνών, καθώς και δισκογραφικές παρουσίες, ενώ έχει διευθύνει την Οπερα «Ευρυδίκη» του Jacopo Peri στο Φεστιβάλ των Δελφών. Ακόμη, συνεργασίες με γνωστούς καλλιτέχνες στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού και της θεατρικής αφήγησης σε συναυλίες, παραστάσεις, ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές και δισκογραφία. Δίδαξε κιθάρα και θεωρητικά επί πολλά χρόνια στην Αθήνα και συνεχίζει σε Ωδεία και το Μουσικό Σχολείο του Βόλου, όπου επέλεξε να κατοικεί από το 2002, διδάσκοντας παράλληλα λαούτο και Basso Continuo, ενώ παραδίδει τακτικά σεμινάρια ερμηνείας της Αναγεννησιακής και Μπαρόκ μουσικής σε παλιά ή σύγχρονα όργανα.

Δηλώσεις συμμετοχής στη γραμματεία του Δημοτικού Ωδείου βόλου (τηλ. επικοινωνίας 24210 36992).

Είσοδος ελεύθερη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου