ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Φωτογραφικό ταξίδι στην Ιάβα

φωτογραφικό-ταξίδι-στην-ιάβα-758726

Ο φωτογραφικός χειμώνας συνεχίζεται με την προβολή που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου στις 21:00, στο Καφέ 4 Εποχές (Οικονομάκη με Σπυρίδη), από τη Φωτογραφική Λέσχη Βόλου. Παρουσιάζει και ξεναγεί το μέλος της Λέσχης Παύλος Καρανίκος.

Ιάβα, το νησί των ηφαιστείων, των τοπικών δυναστειών, των πειρατών και του υπερπληθυσμού. Στην Ιάβα κυριαρχούσαν ινδουιστικά και βουδιστικά βασίλεια μέχρι την ενοποίηση σχεδόν όλης της νήσου και μεγάλου μέρους του ινδονησιακού αρχιπελάγους κάτω από το Βασίλειο του Ματζαπαχίτ τον 14ο αιώνα. Η συνέχεια θα έχει άρωμα Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.

Οι Πορτογάλοι θα φθάσουν τον 15ο αιώνα μαζί με τους Αραβες και το Ισλάμ. Τους Πορτογάλους θα διαδεχθούν οι Ολλανδοί που με πρωτεύουσα την Μπατάβια, την σημερινή Τζακάρτα, θα κυριαρχήσουν στο νησί αρχικά με την εταιρία Ανατολικών Ινδιών μέχρι το 1800, και στη συνέχεια με την μετατροπή της σε αποικία μετά τους Ναπολεόντειους πολέμους και μέχρι το 1945. Από τις αρχές του 20ου αιώνα έπνευσε και στην Ινδονησία άνεμος ανεξαρτησίας που θα ευδοκιμήσει μόνο μετά το τέλος του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου, όταν η μητρόπολη βρέθηκε εξαντλημένη και δεν είχε την ανάλογη δύναμη να κρατήσει την αποικία. Με την ανεξαρτησία, η χώρα θα περάσει στην κυριαρχία δύο ηγετών, του Σουχάρτο και του Σοεκάρνο που θα την οδηγήσουν, με τις όποιες δυσκολίες, παλινωδίες και αυταρχισμό στη Δημοκρατία και στην ανάπτυξη…

Το ταξίδι θα ξεκινήσει από την πρωτεύουσα Τζακάρτα, το λιμάνι με τα αυθεντικά καΐκια των πειρατών, σήμερα εμπορικά, το διοικητικό κέντρο με το χρώμα της Ολλανδικής αποικιοκρατίας, το μνημείο της ανεξαρτησίας και το πολιτιστικό χωριό, μια συμπυκνωμένη αναπαράσταση του πολιτισμού της χώρας. Θα ακολουθήσει φωτογραφία στην πολιτιστική πρωτεύουσα την Τζονγκγιακάρτα με τον θρυλικό βουδιστικό ναό του Μπορομπουντούρ και τους Ινδουϊστικούς ναούς του Πραμπανάν, με τα θέατρα και τα παλάτια.

«Αφήνοντας την Τζονγκτζακάρτα θα πάμε στην τραγουδισμένη και από τον Καββαδία Σουραμπάγια και θα δούμε το λιμάνι, το ζωολογικό κήπο και τους δρόμους της. Στο νησί της Ιάβα με τον υπερπληθυσμό, τους φτωχούς και τους πλούσιους κατοίκους, τις φτωχές και τις πλούσιες συνοικίες, την τάξη και το χάος στους δρόμους, το γέλιο και την χαρά στα χείλη των φτωχών αυτών αγωνιστών της επιβίωσης, θα μας μείνουν αξέχαστα τα θρησκευτικά μνημεία, τα αποικιοκρατικά κτήρια, , οι πολύβουες αγορές, οι πολύβουοι δρόμοι και τα πρόσωπα των ανθρώπων, ισχνά αλλά χαμογελαστά» υπογραμμίζει ο Παύλος Καρανίκος.

Ενα ταξίδι σε έναν κόσμο με απλότητα και δυναμικότητα, με μοναδικά αγροτικά και αστικά τοπία, με χλιδή και ανέχεια και με έμφαση στη ταυτόχρονη ύπαρξη του τεράστιου πλούτου με την απόλυτη φτώχια, θα βιώσουν, όσοι διαλέξουν να βρεθούν αύριο στη φωτογραφική βραδιά, που θα παρουσιάσει η Φωτογραφική Λέσχη Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου