ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκδήλωση μνήμης στην Ανω Κερασιά

εκδήλωση-μνήμης-στην-ανω-κερασιά-89475

Με τη συμπλήρωση 70 χρόνων από το ολοκαύτωμα της Ανω Κερασιάς το παράρτημα Βόλου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ οργανώνει εκδήλωση μνήμης και τιμής, την Κυριακή 28 Σεπτέμβρη στις 11 το πρωί, στο χώρο του μνημείου της Ανω Κερασιάς.

Την 1η Απρίλη του 1944, ισχυρές γερμανικές δυνάμεις κινήθηκαν προς την άνω κερασιά. Μια ομάδα εφεδροελασιτών με δικιά τους πρωτοβουλία προσπάθησε να τους σταματήσει. Έπεσαν όλοι νεκροί.

Φτάνοντας οι Γερμανοί στην Άνω Κερασιά έκαψαν τα περισσότερα σπίτια και την εκκλησία με τον γέροντα ιερέα. Όμως το δεύτερο τάγμα του 54ου συντάγματος υποχρεώνει τα γερμανικά στρατεύματα σε υποχώρηση προς την κάτω Κερασιά.

Βαρύ το τίμημα που πλήρωσαν τα δύο χωριά Άνω και Κάτω Κερασιά.

Κάτω Κερασιά

Οι Γερμανοί έκαψαν 125 σπίτια και κατέστρεψαν κτηνοτροφικά και γεωργικά εργαλεία. Τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου και το εξωκκλήσι του Αγίου Ιωάννη. Το δημοτικό σχολείο και το διώροφο κοινοτικό κατάστημα. Η πλατεία του χωριού ήταν διαλυμένη από τα τανκς. Εκαναν μεγάλες ζημιές στην πέτρινη τοξωτή γέφυρα.

Ανω Κερασιά

Έκαψαν 120 διώροφα σπίτια, τον ιερό ναό των αγίων 12 αποστόλων και 3 εξωκλήσια. Το δημοτικό σχολείο. Το κοινοτικό κατάστημα και μεγάλες ζημιές στην πλατεία του χωριού και στην τοξωτή γέφυρα. Έσφαξαν πάρα πολλά οικόσιτα ζώα και γιδοπρόβατα.

Όμως κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου εμφανίζεται στην Ανω Κερασιά η πρώτη ομάδα καταδιωκομένων που αποτελείται από Κερασιότες και αγωνιστές από τα Κανάλια. Αυτή η ομάδα έδωσε την πρώτη μάχη με την αστυνομία των καναλιών το καλοκαίρι του 1946.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου