ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκδήλωση “Πηλιορείτες στην Αίγυπτο”

εκδήλωση-πηλιορείτες-στην-αίγυπτο-205126

Η Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών σε συνεργασία με το Δήμο Βόλου, το Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, τη Λέσχη Βόλου και τη στήριξη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς διοργανώνουν πολυθεματική εκδήλωση τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στις 19:30 στην Εξωραϊστική Λέσχη Βόλου, με θέμα τη ζωή και το έργο των Πηλιορειτών ποιητών, λογοτεχνών και λόγιων της εποχής του Κ. Π. Καβάφη. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την παρουσίαση του θεματικού ημερολογίου της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών για το 2014 με τίτλο : «Οι Πηλιορείται εν Αιγύπτω», Αρχείο Α και Κ. Κωνσταντινίδη, Ποιητές, λογοτέχνες & λόγιοι της εποχής του Κ. Π. Καβάφη.

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει: Χαιρετισμούς, Ομιλία του Αλέξανδρου Καπανιάρη, μέλους του Δ.Σ. της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών, Επιστημονικού υπεύθυνου του προγράμματος «Οι Πηλιορείται εν Αιγύπτω» και Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αιγαίου με τίτλο: «Τα αρχεία των Πηλιορείτικων οικογενειών Κωνσταντινίδη και Σαραφόπουλου: Μια πρώτη αποτίμηση».

Προβολή του ντοκιμαντέρ (ψηφιακή αφήγηση) «Οι Πηλιορείται εν Αιγύπτω» – Η Ζαγοριανή παροικία της Αιγύπτου και οι Αδελφοί Κωνσταντινίδη σε σκηνοθεσία – έρευνα – επιλογή κειμένων και υλικού, Αλέξανδρου Καπανιάρη. Το μοντάζ και η τεχνική επεξεργασία πραγματοποιήθηκε από την Αθανασία Ξαφάρα και τέλος η αφήγηση έγινε από την Κατερίνα Αποστολοπούλου.

Ακολουθεί μουσικό πρόγραμμα με τίτλο « και …νοσταλγικά τραγουδώντας» εμπνευσμένο από το έργο του Αττίκ που είχε καταγωγή από την Τσαγκαράδα Πηλίου και διέμενε πολλά χρόνια στην Αίγυπτο. Στο τραγούδι η Χριστίνα Κουλάκου και στο πιάνο ο Δημήτρης Καρακώστας.

Ενδιάμεσα στο μουσικό πρόγραμμα θα ακουστούν ποιήματα του ποιητή Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη (Πέτρος Μάγνης) απαγγέλει ο Ζαγοριανός ηθοποιός Πατής Κουτσαφτής. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την κοπή της πίτας της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών. Η εκδήλωση για τους Πηλιορείτες στην Αίγυπτο συνδυάζει λόγο, ποίηση, μουσική και κινηματογράφο και η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Τόσο η εκδήλωση όσο και η έκδοση του θεματικού ημερολογίου αποτελούν συνέχεια της πρωτοβουλίας των δράσεων και εκδηλώσεων με τίτλο «Οι Πηλιορείται εν Αιγύπτω». Σκοπός της πρωτοβουλίας που τελεί υπό την αιγίδα της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών, του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου και της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ζαγοράς είναι η ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση και ανάδειξη του έργου και της δράσης των «Πηλιορειτών εν Αιγύπτω» που αφορούν καταρχήν την περιοχή του Πηλίου και ευρύτερα της Μαγνησίας. Ειδικότερα η πρωτοβουλία στοχεύει να συντονίσει αρχικά την ενοποίηση πρωτοβουλιών που έχουν στόχο να τεκμηριώσουν και να αναδείξουν την πολυποίκιλη πηλιορείτικη διασπορά που δραστηριοποιήθηκε επιτυχημένα στην Αίγυπτο σε πολλούς τομείς της οικονομίας, στα γράμματα και τις τέχνες. Τελικός σκοπός του κύκλου δράσεων και εκδηλώσεων με τίτλο: «Πηλιορείται εν Αιγύπτω» είναι προοδευτικά να αναδειχθούν και να καταγραφούν επιστημονικά όλες οι προσωπικότητες που δραστηριοποιήθηκαν στην Αίγυπτο με καταγωγή από το Πήλιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου