ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αποκριάτικες εκδηλώσεις στη Νέα Αγχίαλο

αποκριάτικες-εκδηλώσεις-στη-νέα-αγχί-232268

Διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά το Αγχιαλίτικο καρναβάλι, μετά την μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος «Η Νέα Αγχίαλος», με σκοπό να προσφέρει ατελείωτο κέφι, εκπλήξεις, διασκέδαση και ψυχαγωγία στους Δημότες της Νέας Αγχιάλου, αλλά και σε όσους πολίτες επιλέξουν την πόλη της Νέας Αγχιάλου.

Το «Αγχιαλίτικο Καρναβάλι» θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία της Νέας Αγχιάλου, την Καθαρή Δευτέρα στις 13:00 μ.μ. και στηρίζει την επιτυχία του στην ομαδική δουλειά και προσφορά των μελών μας αλλά και όσων συμπολιτών μας επιχειρηματίες ή μη θέλουν να προσφέρουν, κόντρα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, κόντρα στη μίζερη εποχή μας, κόντρα στη μικρότητα και την κατήφεια των καιρών.

Θα συνδυαστούν παραδοσιακά αποκριάτικα έθιμα με σύγχρονους ρυθμούς και χορούς. Σύνθημά μας «Ψυχή στο δρόμο».

Από τα πιο γνωστά πανελλαδικά έθιμα, που διατηρούνται αυτούσια ως τις μέρες μας, είναι το γαϊτανάκι. Το γαϊτανάκι είναι ένας χορός που δένει απόλυτα με το χρώμα και το κέφι της απόκριας.

Το γαϊτανάκι πέρασε στην Ελλάδα από πρόσφυγες του Πόντου και της Μικράς Ασίας και έδεσε απόλυτα με τα άλλα τοπικά έθιμα, αφού η δεξιοτεχνία των χορευτών αλλά και ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο.

Δεκατρία άτομα χρειάζονται γι’ αυτόν το χορό. Ο ένας κρατά ένα μεγάλο στύλο στο κέντρο, από την κορυφή του οποίου κρέμονται 12 μακριές κορδέλες, διαφορετικού χρώματος η καθεμιά. Οι κορδέλες αυτές λέγονται γαϊτάνια και δίνουν το όνομά τους στο έθιμο. Οι υπόλοιποι δώδεκα χορευτές κρατούν από ένα γαϊτάνι και χορεύουν σε ζευγάρια. Καθώς κινούνται γύρω από το στύλο, κάθε χορευτής εναλλάσσεται με το ταίρι του κι έτσι πλέκουν τις κορδέλες πάνω του δημιουργώντας χρωματιστούς συνδυασμούς. Όταν πια οι κορδέλες τυλιχτούν στο στύλο και οι χορευτές χορεύουν όλο και πιο κοντά σε αυτόν, τότε ο χορός τελειώνει και το στολισμένο γαϊτανάκι μένει να θυμίζει το αποκριάτικο πνεύμα.

Όπως και πέρυσι θα πραγματοποιηθεί το κυνήγι του «κρυμμένου θησαυρού» στην κεντρική πλατεία Νέας Αγχιάλου, κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Πυράσου, δίνοντας ταυτόχρονα και πληροφορίες στα παιδιά για την ιστορία του τόπου μας.

Επίσης θα αναβιώσει «του Κουτρούλη ο γάμος» ο οποίος, όπως λέγεται, διασώζει ανάμνηση παλιού, πραγματικού γάμου, που έγινε στην πόλη της Μάνης πριν από αιώνες. Γαμπρός ήταν ο ιππότης Ιωάννης Κουτρούλης, ο οποίος ύστερα από πολλών χρόνων αναμονή και υπομονή παντρεύτηκε τη γυναίκα, που αγαπούσε. Ο γάμος μεταβλήθηκε σε χαρούμενο πανηγύρι και πραγματικά έμεινε παροιμιώδης. Στις μέρες μας, το ζευγάρι των νεόνυμφων είναι δύο άντρες, που μαζί με τους συγγενείς πηγαίνουν στην πλατεία, όπου γίνεται ο γάμος με παπά και με κουμπάρο. Διαβάζεται το προικοσύμφωνο και ακολουθεί τρικούβερτο γλέντι και χοροί.

Αυτά και πολλά άλλα δρώμενα θα παρουσιαστούν την Καθαρή Δευτέρα στη Νέα Αγχίαλο από τον Πολιτιστικό και Αθλητικό σύλλογο «Η Νέα Αγχίαλος», ενώ παράλληλα θα προσφερθούν γλυκίσματα στα παιδιά. Ο διοργανωτής σύλλογος απευθύνει κάλεσμα σε όλο τον κόσμο κυρίως με τη ψυχή και το κέφι του, έτσι ώστε και το φετινό Καρναβάλι να ανοίξει τα πανιά του για ένα πολύχρωμο και επιτυχημένο ταξίδι στον όμορφο τόπο μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου