ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παρουσιάση ημερολογίου Κέντρου Πολιτισμού και Κοινωνικής Παρέμβασης «Ιωλκός»

παρουσιάση-ημερολογίου-κέντρου-πολι-552820

Οταν οι μνήμες «ζωντανεύουν» είναι ο τίτλος του ημερολογίου για το 2014 το οποίο κυκλοφόρησε το Κέντρο Πολιτισμού «Ιωλκός», αφιερωμένο στα παραδοσιακά εργαστήρια του Πηλίου και συγκεκριμένα της Ιωλκού, Πορταριάς και Μακρινίτσας. Πρόκειται για επιχειρήσεις οι οποίες δημιουργήθηκαν προς το τέλος του 19ου αιώνα, εκμεταλλευόμενες τη δυνατότητα της υδροκίνησης για τη μεταποίηση βασικών προϊόντων, όπως η ελιά το στάρι, το δέρμα και τα υδροτριβεία.

Τα κείμενα του ημερολογίου υπογράφουν η κ. Αίγλη Δημόγλου ιστορικός και προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αρχείων Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του Δήμου Βόλου και ο Κώστας Αδαμάκης, Αρχιτέκτονας και Επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με φωτογραφικό υλικό του Λέοντα Μουρτζούκου, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει η ιστορικός τέχνης και επίτιμη Γεν. Διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού Μαίρη Μιχαηλίδου.

Ξεκινώντας το οδοιπορικό από την Ιωλκό και περιδιαβαίνοντας τα μονοπάτια για να φτάσεις στη Πορταριά και από εκεί στην Μακρινίτσα, θα συναντήσεις τα κτίρια αυτά να ορθώνονται επιβλητικά, παρ’ όλο που η φθορά του χρόνου είναι εμφανής, όπως ο μύλος του Ιωσήφ Ολέρ στη Ανωμαλιά, ο αλευρόμυλος του Γκλαβάνη και του Σοφιάδη στον Αγ. Ονούφριο, ο αλευρόμυλος του Κοντογιάννη και του Κοντού στην Ανακασιά, το ελαιοτριβείο του Γκουντέλια και του Ξαιδάρα στην Άλλη Μεριά, του Βαρελή στην Ανακασιά και του Χατζηγιάννη στο Κατηχώρι, ενώ κλείνει το οδοιπορικό αυτό με το Βυρσοδεψείο του Μαύρου στην Μακρινίτσα.

Με το ημερολόγιο αυτό, που αναδεικνύει όχι μόνον σ’ ένα ειδικό, αλλά κυρίως στο ευρύ κοινό την ειδική κατηγορία μνημείου ενός σημαντικού τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, επιχειρείται η ευαισθητοποίησή του ώστε να συμβάλει, καθοριστικά, στην ολοκληρωμένη προστασία τους και στην πρέπουσα προβολή τους.

Η παρουσίαση του ημερολογίου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου στις 7 μ.μ στο κινηματοθέατρο Αχίλλειο από τους Μαίρη Μιχαηλίδου ιστορικό τέχνης και επίτιμη Γεν. Διευθύντρια του Υπουργείου Πολιτισμού, την Αίγλη Δημόγλου ιστορικό και την Εύη Αδαμάκη Αρχιτέκτονα. Την εκδήλωση θα συντονίσει η Αναστασία Χατζηπλή, φιλόλογος, μέλος του Κέντρου Πολιτισμού.

Η εκδήλωση θα κλείσει με ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα από τη Χριστίνα Κουλάκου στη φωνή και το Δημήτρη Καρακώστα στο πιάνο, που θα ταξιδέψουν τους παριστάμενους σε αγαπημένες μελωδίες γνωστών Ελλήνων συνθετών.

Για κάθε ενδιαφερόμενο το ημερολόγιο διατίθεται στα βιβλιοπωλεία Χάρτα, Πένα, Παπασωτηρίου, στο μουσικό οίκο Κεχαΐδη, στο κατάστημα οπτικών Κουτσογιώργου και στο Δίαυλο. Το ημερολόγιο θα διατεθεί με ένα συμβολικό ποσόν, έτσι ώστε τα έσοδα που θα προκύψουν, να διατεθούν σε δράσεις του Κέντρου Πολιτισμού που αφορούν την κοινωνική παρέμβαση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου