ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διάλεξη «Ζεόλιθος και αποτελεσματική γεωργία» στη Ζαγορά

διάλεξη-ζεόλιθος-και-αποτελεσματικ-554894

Τις ευεργετικές επιδράσεις του ζεόλιθου στις αγροτικές καλλιέργειες θα αναπτύξει ο Βολιώτης καθηγητής Νίκος Λυγερός στη διάλεξη που θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου στις 18:00 στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζαγοράς με θέμα: «Ζεόλιθος και αποτελεσματική γεωργία».

Επίσης την επομένη Σάββατο στις 14 Δεκεμβρίου στις 10:00 π.μ. ο κ. Λυγερός θα παρευρεθεί και πάλι στη βιβλιοθήκη σε μια εκδήλωση για παιδιά με θέμα: «Ζεόλιθος, παιδεία και πειράματα» κατά τη διάρκεια της οποίας θα κάνει πειράματα με τη συμμετοχή των παιδιών. Τις παραπάνω εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζαγοράς και ο Αθλητικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κατηχωρίου «Χείρων Κένταυρος». Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου.

Ο Νίκος Λυγερός, ως ερευνητής, κατέχει διάφορα παγκόσμια ρεκόρ στους τομείς της άλγεβρας, της θεωρίας των αριθμών και της συνδυαστικής. Είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στην Πολυτεχνική σχολή Θράκης, στην Αστυνομική Ακαδημία και στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας. Είναι στρατηγικός σύμβουλος, καθηγητής προικισμένων παιδιών, expert διερμηνέας και μεταφραστής στα γαλλικά δικαστήρια, συγγραφέας, σκηνοθέτης, ποιητής, επιστημονικός σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών και του συνδέσμου φίλων Καραθεοδωρή, που έχει στόχο την ανάδειξη της επιστημονικής μορφής του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, του μεγαλύτερου μαθηματικού της σύγχρονης Ελλάδας.

Πολύτιμο για τη γεωργία

Ο Ζεόλιθος είναι ορυκτό που έχει την ικανότητα δέσμευσης βακτηρίων, αερίων, ανόργανων, οργανικών και οργανομεταλλικών ενώσεων, ρυθμίζει προς το ουδέτερο το ph των υδάτων και εμπλουτίζει τα ύδατα με οξυγόνο. Η χρήση του στις καλλιέργειες εκτός από την ποιοτική βελτίωση των καρπών, προσφέρει αύξηση της παραγωγής κατά 30-55% στο σιτάρι, 33% στο ρύζι, 50% στο καλαμπόκι, 17% στο βαμβάκι, 73% στο σταφύλι, 48-52% στη ντομάτα, 45% στο ακτινίδιο καθώς και 25% αύξηση της ανθοφορίας στα γαρύφαλλα.

Η ορυκτολογική σύσταση και οι φυσικοχημικές ιδιότητες καθιστούν το φυσικό ζεόλιθο το καταλληλότερο υλικό για πολυάριθμες και ποικιλόμορφες περιβαλλοντικές, βιομηχανικές, κτηνοτροφικές και αγροτικές εφαρμογές.

Ως 100% φυσικό προϊόν ο ζεόλιθος μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη βιολογική γεωργία. Οι ευεργετικές του επιδράσεις είναι μόνιμες, αφού δεν αποικοδομείται, όπως τα άλλα βελτιωτικά εδάφους. Βελτιώνει τη γεύση και την ποιότητα των τροφίμων. Αποδεσμεύει αργά και με φυσικό τρόπο τις θρεπτικές ουσίες στο ριζικό σύστημα των νέων φυτών, αυξάνοντας τη δύναμη και την απόδοσή τους.

Η ανάμειξη του ζεόλιθου στα αγροτικά εδάφη βελτιώνει τις θρεπτικές ικανότητες τους, βελτιώνει τους ρυθμούς ανάπτυξης των φυτών και μειώνει τις ασθένειες στο ριζικό σύστημα. Ανακουφίζει τα συμπυκνωμένα εδάφη και βελτιώνει τη δομή του εδάφους. Έχει τη δυνατότητα να κατακρατεί το νερό, μειώνοντας έτσι την απώλεια νερού. Παράλληλα μειώνει τις μύγες και σκοτώνει τους σπόρους των ζιζανίων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου