ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Παρουσίαση λογοτεχνικού περιοδικού «Θράκα»

παρουσίαση-λογοτεχνικού-περιοδικού-556606

Το καινούργιο λογοτεχνικό περιοδικό που τιτλοφορείται «Θράκα» θα παρουσιάσει το Κέντρο Παρέμβασης και Πολιτισμού «Ιωλκός» το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στις 7.30 μ.μ στο Αρχοντικό Ζαφειρίου, στον Αγ. Ονούφριο.

Η «Θράκα ξεκίνησε ως διαδικτυακό περιοδικό και δημιουργήθηκε από νέους ως επί το πλείστον ανθρώπους, με παρουσία στο χώρο της λογοτεχνίας και με μεγάλη όρεξη για δουλειά και έναν καινούργιο τρόπο έκφρασης. Πρόσφατα αυτή η ηλεκτρονική προσπάθεια αποτυπώθηκε σε ένα περιοδικό που έχει το ίδιο όνομα με την ηλεκτρονική σελίδα «Θράκα».

Η «Θράκα» θυμίζει ταβέρνα – καλύτερα : χασαποταβέρνα – παλαιάς εποχής. Θυμίζει πατατούλες κομμένες στο χέρι, τηγανισμένες και σερβιρισμένες με χοντρό αλάτι και ρίγανη. Θυμίζει φάβα όπως πρέπει φτιαγμένη, με το λάκκο της γεμάτο το λίγο λαδάκι και το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι. Και πάνω απ’ όλα θυμίζει τους παλιούς εκείνους Ψήστες, που κάνανε τρία όλα κι όλα φαγητά : παϊδάκια-μοσχαρίσια-συκώτι, με την μαεστρία που οι παλιοί ρεμπέτες γράφανε αριστουργήματα με απλούς τρόπους. (Ο Βαμβακάρης ο ίδιος είχε σχέση με τα κρέατα αυτά, έστω και σε πρώιμο στάδιο : ως σφάχτης! Όχι για πολύ, γιατί δεν άντεχε να συνεχίσει να σφάζει τα άμοιρα τα ζώα.)

Ψήστες, λοιπόν. Μόνον Ψήστες; Εκείνοι ήσαν Ψήστες – Μύστες!

Και να που έρχεται και δένει το γλυκό : Όχι ψήστες απλούς, αλλά ψήστες-μύστες θέλει στην ουσία να προσκαλέσει το νέο περιοδικό «Η Θράκα», ώστε να της καταθέτουν τα προϊόντα της δικής τους ψησταριάς: Συκωτάκια – ποιήματα και νουβέλες – παϊδάκια και διηγήματα – μπριζόλες μοσχαρίσιες του γάλακτος! Άλλα πιο ανώδυνα : χωρίς αίμα. Άλλα με το αίμα της καρδιάς και του ανικανοποίητου. Άλλα τελούντα εν ψυχραιμία και με αίμα ολίγον. Ότι δύναται ο καθείς θα φέρνει. Όπως και η «ημετέρα μετριότης θα προσπαθήσει να κάνει» – που λέει κι ο Βαρθολομαίος, πρίν μπεί στην πισίνα του, στην έπαυλή του στον Βόσπορο, για το μπανάκι του!

Έτσι παρουσίασε το περιοδικό ο Τάσος Μελίτης στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού την 7η Απριλίου του 2013.

Οι «καρβουνιάρηδες» όπως αυτοαποκαλούνται Στάθης Ιντζές, Θάνος Γώγος, Αντώνης Ψάλτης και ο Σωτήρης Παστάκας συνδιαχειριστής του ηλεκτρονικού ποιητικού ιστοτόπου ΠΟΙΕΙΝ θα παρουσιάσουν την «Θράκα» τους στο Αρχοντικό Ζαφειρίου. Την «καυτή» συντροφιά της Θράκας θα πλαισιώσει και ο Βασίλης Αγροκώστας με την κιθάρα του τραγουδώντας μελοποιημένη ποίηση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου