ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας με αφιέρωμα στην Καππαδοκία

κοπή-πρωτοχρονιάτικης-πίτας-με-αφιέρ-562247

Αφιερωμένη στην Καππαδοκία είναι η εκδήλωση του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου και του περιφερειακού τμήματος χορού του Αλμυρού, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή 2 Φεβρουαρίου στις 11:30, στην αίθουσα του κτήματος Παπαθανασίου-Τιμπλαλέξη στον Αλμυρό. Η εκδήλωση περιλαμβάνει: Ομιλία του Συμεών Κοιμίσογλου, ερευνητή και συγγραφέα, με θέμα «Ο ναός των Αγίων Βασιλείου και Βλασίου στο Μιστί της Καππαδοκίας, – δισυπόστατος δεκάτρουλος ναός περίφημος και θαυμαστός στα μέρη της Ανατολίας», κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας (Βασιλειόπιτας) και χορούς της περιοχής Μιστί από τη χορευτική ομάδα Λ.Ε.Β. (περιφερειακό τμήμα Αλμυρού).

Οι Μισιώτες, άνθρωποι πρόσχαροι και γλεντζέδες, τραγουδούσαν και χόρευαν είτε οικογενειακά, είτε με συγγενείς κι φίλους στις χαρές τους, είτε όλο το χωριό μαζί στα πανηγύρια. Στα πανηγύρια των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς, των Φώτων, της Ανάστασης, της Πεντηκοστής και της Αποκριάς, η κάθε γειτονιά άρχιζε το γλέντι από τη δική της πλατεία και κατόπιν διασκορπιζόταν στους άλλους μαχαλάδες, όπου χόρευαν μαζί με τους εκεί συγχωριανούς τους. Στο τέλος συνευρίσκονταν όλοι μαζί στην αυλή της μεγάλης εκκλησίας τους. Εκεί γινόταν το μεγάλο πανηγύρι. Χιλιάδες Μισιώτες και κόσμος μαζεμένος από τις αποικίες τους ή άλλα ελληνικά καππαδοκικά χωριά γλεντούσαν και χόρευαν με παραδοσιακούς χορούς, ανάμεσα στους οποίους ξεχώριζε ο χορός της σουρουντίνας και οι χοροί των κουταλιών, με κυριότερο το κιοτσιάτς.

Ο χορός που προτιμούν όλοι οι Καππαδόκες είναι το κιοτσιάτς. Οι Μισιώτες είναι από τους καλύτερους τεχνίτες στο χτύπημα των κουταλιών και το αποδείκνυαν στο χορό των κουταλιών, τον οποίο χόρευαν είτε αντικριστά-ζευγαρωτά, είτε ατομικά. Το κιοτσιάτς είναι ωραίος χορός για άντρες και γυναίκες και τον απολάμβαναν σε κάθε περίσταση, κάνοντας όμορφες φιγούρες και επιδεικνύοντας τις χορευτικές τους ικανότητες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου