ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Διάλεξη «Σπίτια και νοικοκυριά στην Κρήτη από την πρώιμη εποχή του σιδήρου μέχρι τα ελληνιστικά χρόνια»

διάλεξη-σπίτια-και-νοικοκυριά-στην-κ-562283

Διάλεξη, με θέμα «Σπίτια και νοικοκυριά στην Κρήτη από την πρώιμη εποχή του σιδήρου μέχρι τα ελληνιστικά χρόνια», θα δώσει την Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, στις 19:00 το απόγευμα, η Δρ. της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών, Ναταλία Βογκέικωφ-Brogan, στην Αίθουσα Πολυμέσων του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στη Μεγάλη Επιγραφή της Γόρτυνας η λέξη «στέγα» χρησιμοποιείται για να δηλώσει το σπίτι ως κτήριο αλλά και ως στοιχείο της ιδιότητας του πολίτη. Σε μια διαχρονική εξέταση της αρχαιολογίας της κατοικίας και του νοικοκυριού στην Κρήτη, από την πρώιμη εποχή του σιδήρου μέχρι τα ελληνιστικά χρόνια, αντιδιαστέλλονται οι παλιότερες μέθοδοι ερμηνευτικής προσέγγισης που βασίζονταν στην «ανάγνωση» των αρχιτεκτονικών κατόψεων και οι νεότερες που λαμβάνουν υπόψη το σύνολο των ανασκαφικών δεδομένων (από την κεραμική έως τα διατροφικά κατάλοιπα) και την κατανομή τους στο χώρο.

Παράλληλα εξετάζονται πιθανές διεργασίες που μπορεί να επηρέασαν τη διαμόρφωση των ανασκαφικών αποθέσεων (formation processes).

Διερευνώνται θέματα όπως η σχέση οίκου και πόλης, η σύνθεση της οικογένειας και οι καθημερινές δραστηριότητες των μελών της, η κοινωνική και εθνοτική ταυτότητα των μελών μιας κοινότητας. Τέλος, τίθεται το ερώτημα κατά πόσον η μελέτη των νοικοκυριών στην αρχαία Κρήτη ανατρέπει τη γεωγραφική και διαχρονική ομοιογένεια που έχουμε δημιουργήσει με βάση τις αρχαίες πηγές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου