ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σεμινάριο εκμάθησης χορών της Καππαδοκίας στον Αλμυρό

σεμινάριο-εκμάθησης-χορών-της-καππαδ-564344

Σεμινάριο για την εκμάθηση χορών της Καππαδοκίας διοργανώνει το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στον Αλμυρό, περιοχή στην οποία κατοικεί μεγάλος αριθμός καταγόμενων από τη μακρινή Καππαδοκία και τα χωριά Μιστί, Τσαρικλί, Δήλα, Αξό.

Πρόκειται για ιδιαίτερους χορούς, κυρίως τελετουργικούς, που ξεχωρίζουν για τη σεμνότητά τους, τη σοβαρότητα στις κινήσεις, στην έκφραση του προσώπου, στη στάση του κορμιού και στις κινήσεις των χεριών. Χορεύονται ατομικά ή αντικριστά σε κύκλους ή σε σχήματα που ακολουθούν τον αρχιχορευτή.

Χοροί τους είναι η Σουρουντίνα, το κιοτσάτς, το γκυλιντιρό, το βάρα βάρα. Το πιο αγαπημένο και γνωστό είναι το Κιουτάτς, όπου οι Μισιώτες ήταν οι καλύτεροι τεχνίτες στα «χουλιάρια» ή τα ζήλια που κρατούσαν ανά δύο σε κάθε χέρι ή ανάμεσα στα δάκτυλά τους. Αν και αυτός ήταν αγαπημένος χορός για άντρες και γυναίκες και το χόρευαν σε κάθε περίσταση, ο πιο χαρακτηριστικός είναι η σουρουντίνα (πήρε το όνομά του από το σύρσιμο των ποδιών στο έδαφος).

Οι κυκλικοί χοροί της Καππαδοκίας ήταν τραγουδιστοί χωρίς όργανα. Οι γυναικείοι κυκλικοί χοροί είναι περισσότερο σεμνοί και αργοί. Οι αντρικοί χαρακτηρίζονται για το αποφασιστικό βήμα με μετρημένες σταθερές κινήσεις.«Τα χωριά Αξός, Τροχός, Δήλος και Μιστί μιλούν την αρχαία ελληνική σόλοικα και άναρθρα, έχουν δε ήθη και έθιμα των Αρχαίων Ελλήνων.

Ενα μικρό χωριό μάλιστα ονομάζεται Δήλα, οι κάτοικοι του οποίου έχουν χορούς ελικοειδείς όμοιους με εκείνους του Θησέα που χόρευε στο νησί Δήλος όταν επέστρεψε από την Κρήτη σκοτώνοντας το Μινώταυρο.

Ολοι δε οι κάτοικοι των χωριών αυτών είναι άποικοι των νησιών Λήμνου, Νάξου και Δήλου. Αυτούς φαίνεται ότι τους αποίκησε ο στρατηγός του Μιθριδάτη Αρχέλαος όταν κυρίευσε τα νησιά τους» (Ρίζου Σ. Ν.Καππαδοκικά, 1856)

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλμυρού με το χοροδιδάσκαλο Γιάννη Παναγιωτίδη, στις ώρες 10.00-14.00.

Πληροφορίες συμμετοχές στη γραμματεία του ΛΕΒ 2421033938 καθημερινά 10.00-14.00 και κιν.6947945613 – Κουτσελίνη Άννα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου