ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκδήλωση «Η κακοποίηση του παιδιού στο οικογενειακό περιβάλλον»

εκδήλωση-η-κακοποίηση-του-παιδιού-στ-566518

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση οργανώνει ο Δήμος Βόλου – Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Πολιτισμού και Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας, την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου και ώρα 7.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου στην με θέμα: «Η κακοποίηση του παιδιού στο οικογενειακό περιβάλλον».

Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και θα μιλήσει ο Συνήγορος του Παιδιού κ. Γεώργιος Μόσχος – Δικηγόρος. Άλλοι ομιλητές θα είναι ο Γ.Νικολαϊδης – Ψυχίατρος στο Ινστιτούτο Υγείας του παιδιού και Χ.Ξηραδάκη, Ψυχολόγος στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Βόλου Απ. Παντσάς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, η βία στο σπίτι είναι ένα πρόβλημα, το οποίο επηρεάζει την κοινωνία στο σύνολό της και πρέπει να αντιμετωπίζεται όπου και αν εμφανίζεται. Είναι γνωστό ότι και στη χώρα μας υπάρχουν χιλιάδες παιδιά που καθημερινά αντιμετωπίζουν βία – σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική κακοποίηση, εκμετάλλευση, αμέλεια, εγκατάλειψη.

Είναι επίσης γνωστό ότι συχνά αυτό συμβαίνει από τους ίδιους τους γονείς η από άτομα του στενού συγγενικού περιβάλλοντος. Αυτή την πραγματικότητα το ΤΟΣΠΠΑ (Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης Παραβατικότητας), με συχνές και επιλεκτικές δράσεις υψηλής κοινωνικής υπεραξίας, προσπαθεί να περιορίσει ενεργοποιώντας τα θετικά αντανακλαστικά της τοπικής κοινωνίας.

Μιλώντας για την εκδήλωση ο κ. Απ. Παντσάς τόνισε ότι στόχος είναι η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών στο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, όπως αυτή και αν εκδηλώνεται, μέσα στην οικογένεια.

«Με τους πολύ εξειδικευμένους και έμπειρους ομιλητές της εσπερίδας της Τρίτης θέλουμε να ενημερώσουμε έγκαιρα και σωστά γονείς και εκπαιδευτικούς κυρίως, για τους τρόπους με τους οποίους γίνεται η κακοποίηση των παιδιών και για τον ενδεδειγμένο τρόπο αντίδρασης, αφού πιστεύουμε ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει η σύγχρονη κοινωνία να μένει απαθής μπροστά στα περιστατικά κακοποίησης αθώων παιδικών ψυχών».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

7.30 μ.μ.: «Το δικαίωμα των παιδιών στην προστασία από την κακοποίηση στην οικογένεια. Ο ρόλος του σχολείου και των κοινωνικών υπηρεσιών»

Γ. Μόσχος: Νομικός-Εγκληματολόγος, Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού

7.50 μ.μ.: «Έκταση και χαρακτηριστικά του φαινομένου της κακοποίησης – παραμέλησης στην Ελλάδα»

Γ.Νικολαϊδης: Ψυχίατρος, Ινστιτούτο Υγείας του παιδιού

8.10 μ.μ.: «Αναφερόμενα περιστατικά βίας στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας και η αντιμετώπιση τους»

Χ .Ξηραδάκη: Ψυχολόγος, Κέντρο Ψυχικής Υγείας

Μετά το πέρας των εισηγήσεων θα ακολουθήσει συζήτηση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου