ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Λογοτεχνικές βραδιές

λογοτεχνικές-βραδιές-566553

Συνάντηση με το συγγραφέα Γιάννη Καλπούζο διοργανώνει το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου, με αφορμή τα βιβλία του «Ιμαρέτ, Στη σκιά του ρολογιού», «Αγιοι και Δαίμονες, Εις ταν Πόλιν», «Ουρανόπετρα, η δωδέκατη γενιά».

Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου και ώρα 6.30 το απόγευμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Αλμυρού, ο συγγραφέας θα παρουσιάσει το νέο του βιβλίο του που έχει τίτλο: «Ουρανόπετρα, η δωδέκατη γενιά».

Την εκδήλωση αυτή οργανώνει το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου – Περιφερειακό Τμήμα Χορού Αλμυρού από κοινού με το Δήμο Αλμυρού, τις εκδόσεις «Μεταίχμιο» και την υποστήριξη του βιβλιοπωλείου «Η Πένα». Την παρουσίαση θα κάνει ο ίδιος ο συγγραφέας, ενώ παράλληλα θα προβάλλεται βίντεο όπου αποσπάσματα του βιβλίου διαβάζουν οι ηθοποιοί, Άγγελος Αντωνόπουλος, Κώστας Βουτσάς και Στράτος Τζώρτζογλου.

Πρόκειται για ένα θυελλώδες μυθιστόρημα όπως χαρακτηρίστηκε, γραμμένο από τον δημιουργό αγαπημένων βιβλίων όπως το «Ιμαρέτ» και το «Άγιοι και δαίμονες». Σύμφωνα με την υπόθεση της «Ουρανόπετρας», το 1571, ο Γερόλεμος κόβει στα τέσσερα το φυλαχτό που του έσωσε τη ζωή, χαράζει σημάδια σε κάθε κομμάτι και τα μοιράζει στους τέσσερις γιους του. Αν ποτέ ενωθούν… Δώδεκα γενιές αργότερα ένας απόγονός του πορεύεται με βάση τη θεωρία του: όπου πατώ είναι δικός μου δρόμος.

Το βιβλίο περιδιαβαίνει σε Κύπρο, Αθήνα, Θεσσαλία, Ήπειρο και πάνω απ’ όλα στο συμπαντικό χάρτη της ψυχής, εξιστορώντας μέσα από την πολυεπίπεδη ματιά του συγγραφέα, την αναγνωστική ευφορία και τους ολοζώντανους χαρακτήρες, τη ζωή των αφανών που απάνω τους πατούμε.

Περιπέτειες, έρωτες, αναπάντεχες ανατροπές, άγνωστες εποχές, άγνωστη καθημερινότητα, η αιώνια πάλη του καλού και του κακού, το νόμιμο άδικο και το παράνομο δίκαιο, ο πατριωτισμός και τα συνθήματα, ολόιδιοι κατακτητές με διαφορετικά προσωπεία, ο ελληνισμός στις γεωγραφικές εσχατιές του, τα όνειρα και οι ελπίδες των προπατόρων μας, όλα γίνονται γέφυρα με το σήμερα θέτοντας, μεταξύ άλλων, το ερώτημα: Μήπως λησμονώντας το χθες αποκόβεσαι από τη ρίζα σου κι αντί για δεντρί είσαι κισσός που ψάχνει αλλού στηρίγματα;

Τη δεύτερη βραδιά, στις 3 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα, στο μουσειακό χώρο του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου (Κοραή 79) , μεταξύ των μελών της Λέσχης Ανάγνωσης του Λυκείου και του συγγραφέα θα γίνει μια γόνιμη λογοτεχνική συζήτηση με αφορμή τις προηγούμενες τρεις εκδόσεις του, τις οποίες τα μέλη έχουν αναγνώσει και επεξεργαστεί. Υπενθυμίζεται ότι η Λέσχη Ανάγνωσης αποτελεί μια σημαντική δραστηριότητα του Λ.Ε.Β., η οποία πλαισιώνεται σταθερά από 25 άτομα, που κατά περίπτωση αυξάνονται, γεγονός που δηλώνει τη χρησιμότητα του σκοπού. Η Λέσχη προσεγγίζει πάντα το βιβλίο με ευέλικτο και δημιουργικό τρόπο σύμφωνα με τις κοινωνικές εξελίξεις της εποχής μας. Τα μέλη της συγκεντρώνονται στο φιλόξενο χώρο του ΛΕΒ, κάθε δεκαπενθήμερο, για να συζητήσουν και να προβληματιστούν με τη βοήθεια της συντονίστριας, φιλολόγου και μέλους του Λ.Ε.Β. Άννας Πετσιάβα, τα θέματα του βιβλίου που έχουν επιλέξει, ενώ στη συνέχεια τα μέλη αναλαμβάνουν την επεξεργασία και παρουσίαση ορισμένων θεμάτων, ώστε να υπάρχει συμμετοχή όλων των μελών και ανταλλαγή απόψεων στη συζήτηση. Συχνά τις παρουσιάσεις συνοδεύουν και παράλληλες δράσεις, τις οποίες τα μέλη με ιδιαίτερη συνοχή και συντροφικότητα μετατρέπουν σε δημιουργικότατες βιωματικές και χρήσιμες εμπειρίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου